Egyszer már megpróbálták

A neonáci NPD betiltását sürgetik a német tartományi kormányok

A neonáci Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) betiltását célzó alkotmánybírósági eljárás megindítását szorgalmazzák a németországi tartományi kormányok.

2012.12.06 18:04MTI

Csütörtökön a tartományi miniszterelnökök konferenciája, előző nap pedig a belügyminiszteri konferencia határozott egyhangúlag arról, hogy a párt betiltását célzó eljárás megindítását javasolják a törvényhozás felsőházának, a tartományokat képviselő Bundesratnak, amely december közepén dönt majd az ügyben.
   
Az NPD betiltását az alsóház (Bundestag) és a szövetségi kormány is kezdeményezheti. Hans-Peter Friedrich szövetségi belügyminiszter az eljárás kockázatait hangoztatja, Angela Merkel kancellár pedig azt, hogy még nem fejeződött be a kérdés vizsgálata.
   
A kormány és a törvényhozás egyszer már közösen megpróbálkozott az NPD betiltatásával. A 2003-ban benyújtott indítványt az alkotmánybíróság formai okokra hivatkozva elutasította.
    
A betiltás kérdése 2011 végén került elő ismét, amikor közvetlen kapcsolatot mutattak ki a legkevesebb tíz gyilkosságért, két robbantásos merényletért és 14 bankrablásért felelősnek tartott Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) elnevezésű neonáci terrorista sejt és NPD-tisztségviselők között.
   
A belügyminiszteri konferencia idén márciusban úgy döntött, hogy egy esetleges újabb eljárás sikere érdekében az illetékes hatóságokat a szükséges adatok begyűjtésére utasítják, és valamennyi beépített emberrel megszakítják a kapcsolatot. A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) - a belső elhárítás országos szervezete - és a tartományi hatóságok több ezer adatot gyűjtöttek össze, amelyek alátámasztják, hogy a párt antiszemita, rasszista és idegenellenes nézeteket képvisel és szellemi rokonságban áll a nemzetiszocializmussal.
   
Ugyanakkor csupán ennek alapján az alkotmánybíróság valószínűleg nem rendelkezne a párt betiltásáról. Ehhez azt kell bizonyítani, hogy az NPD államellenes tevékenységet végez, aktívan szembehelyezkedik a demokratikus államberendezkedéssel. A szövetségi belügyminisztérium szerint ezért számos jogi és politikai kockázatot jelent az eljárás. Több tartományi kormány is kételkedik a sikerben, de végül mind a 16 megszavazta a javaslatot.
   
Az 1964-ben alapított párt betiltásáról szinte fennállása óta vitatkoznak Németországban. A párt jelenleg két – keletnémet, a volt NDK területén fekvő – tartomány parlamentjében rendelkezik frakcióval, a legutóbbi, 2009-es országos választásokon pedig a szavazatok 1,5 százalékát szerezte meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.