Betiltják az NPD-t Németországban?

A nácivadászat mérlege

Több mint 900 rendőr vett részt múlt héten az állítólagos neonácik klubházainak és lakásainak razziájában Németország nyugati részén, mely során propagandaanyagokat, számítógépeket és fegyvereket foglaltak le.

2012.08.27 10:51Konrád - ma.hu

Miután döntés született a régió három szélsőjobboldali csoportjának betiltásáról a rendőrség 32 városban 143 ingatlant kutatott át bizonyítékokat keresve a neonáci csoportok ellen. A régió belügyminisztere, Ralf Jaeger a betiltott csoportosulásokat "xenofóbnak, rasszistának és antiszemitának" jellemezte, hozzátéve, hogy "öklüket és késeket alkalmaznak politikai ellenfeleikkel szemben".

Fotó: RT

A szélsőjobboldali Nemzeti Demokrata Párt (NPD) választási plakátjait is megtalálták a razzia során, ami bizonyít egyfajta kapcsolatot a neonáci mozgalommal. Ugyan letartóztatások nem történtek, Jaeger szerint az összegyűlt bizonyítékok segítségével elképzelhetővé válik, hogy betiltsák az NPD-t, hiszen régóta sejtik, hogy titokban támogatja az ország erőszakos félkatonai csoportosulásait.

Fotó: RT

Jeager egy sajtókonferencián elmondta, "folyamatosan lecsapunk az állam ezen ellenségeire, akik fekete bőrcsizmájukban masíroznak". Az NPD még nem szerzett helyet a szövetségi parlamentben, de két állam gyűlésében már van képviselőjük. Bár folyamatos bevándorlás-ellenes retorikát használnak, sikerült elkerülniük a neonáci bélyeget, aminek hatására betilthatnák a pártot.

Fotó: RT

A szélsőségesek elleni hadjáratot az váltotta ki, hogy a múlt évben kiderült, egy magukat "Nemzetiszocialista Underground"-nak nevező trió kilenc kissebségit és egy rendőrtisztet ölt meg hét év alatt anélkül, hogy bárkinek feltűnt volna. A csoport létére tavaly novemberben figyeltek fel mikor két tag holttestére bukkantak, akik egy balul sikerült bankrablás után lettek öngyilkosok. A harmadik tag jelenleg előzetes letartóztatásban van.

Fotó: RT

Németországban a becslések szerint a neonáci mozgalom taglétszáma 25.000-ről 22.500-ra esett vissza 2010-ben. Ugyanakkor azon radikálisok száma, akik akár erőszakot is alkalmaznának céljaik elérésére, jelentősen nőtt. Kobelenzben 26 neonáci ül a vádlottak padján, akik több támadást intéztek baloldali csoportok ellen. Az ügyészég szerint a vádlottak autókat gyújtottak fel, köveket hajigáltak be ablakokon és utcai verekedéseket kezdeményeztek. Vádolják őket azzal is, hogy megfigyelték a baloldali aktivistákat, összegyűjtötték címüket, rendszámaikat és fényképeiket. Ha bűnösnek találják őket akár 15 év börtönt is kaphatnak. 

Noha a múlt heti razziák az ország nyugati felére koncentráltak, a szélsőjobboldal lényegesen erősebb a gyérebben lakott keleti részeken, ahol a neonácik önkormányzatokban ülnek és helyi sportfesztiválokat, valamint ifjúsági rendezvényeket szerveznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.