Több százan vonultak fel

Egy LCD-gyár felépítése ellen tüntetnek a sencseni lakosok

Egy lakóházaktól és irodaépületektől mindössze méterekre építendő LCD-gyár miatt kezdtek tüntetést a sencseni lakosok.

2013.01.23 11:59MTI

Több százan vonultak tüntetni a dél-kínai Sencsen utcáira, hogy ott a város Nansan negyedében épülő LCD-gyár felszámolását követeljék. A demonstrálók szerint a környezetvédelmi szakemberek nem végeztek megfelelő hatásvizsgálatot az építkezés őszi megkezdése előtt, így a gyár megépítésének engedélyezése minden valószínűség szerint komoly környezeti és egészségügyi károkat okozhat a környezet élővilágában. 

A környék lakosai a hét elején egy petícióban kérték a projekt felfüggesztését, a petíciót eddig több mint tízezren írták alá. A sencseni kormányzat a helyi környezetvédelmi akadémia tanulmányát idézve úgy fogalmazott: a laposképernyő-gyárat a megfelelő környezetvédelmi szűrőberendezésekkel látják el, az megfelel majd a nemzeti előírásoknak, így nem lesz ártalmas hatással az egészségre. 

A jelentés valóságtartalmát ugyanakkor a lakosok megkérdőjelezik, s további nyomásgyakorlással igyekeznek érdekeiket érvényesíteni. Néhány hónapon belül a sencseni már a negyedik, nagyobb méretű, a környezetvédelmi aggodalmak miatti demonstráció az országban. 

Az ilyen jellegű tüntetések száma 1996 és 2011 között évente átlagosan mintegy 29 százalékkal nőtt, 2010 és 2011 között 120 százalékos volt az emelkedés - mondta Jang Csao-fej, a környezettudományok kínai társaságának elnökhelyettese Sanghajban. 

A kormány az elmúlt év végén elrendelte, hogy minden ipari jellegű építkezést kötelező jelleggel előzzön meg azok társadalmi kockázatait felmérő vizsgálatelemzés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.