70 százalék felett lehet a részvételi arány

Izraeli választások - nagy a részvételi arány

Izraeli választáson 1999 óta nem volt ilyen nagyarányú a részvétel az országos választási bizottság jeruzsálemi közlése szerint.

2013.01.22 14:59MTI

A szavazati joggal rendelkező izraeliek több mint harmada, 38,3 százaléka leadta voksát délután két óráig, s estig valószínűsíthető a 70 százalék feletti részvétel. Utoljára 1999-ben voltak hasonló arányok, akkor kettőig 41,7, a zárásig 78,7 százalék adta le voksát.

Gideon Száár, a Likud oktatási minisztere közölte, hogy pártja körében aggodalmat okoz a baloldali lakónegyedek különösen nagy aktivitása, és ezért szavazásra buzdított a jobboldali körzetekben.

"Lehetséges a fordulat" - jelentette ki Jichák Smueli, a tavaly nyári tiltakozó mozgalom egyik diákvezére, aki a szociáldemokrata Munkapárt listáján a tizenegyedik helyen szerepel.

A voksolás tavasziasan napsütéses időben folyik, a szavazás előtt vagy után a munkaszüneti napot kihasználva tömegek keltek útra a tengerpartra vagy a hegyekbe, nagy a dugó az utakon.

Az országos választási bizottság 37 ezer sékeles, vagyis körülbelül kétmillió forintos bírságot szabott ki a vallásos keletieket tömörítő Sász pártra, mert vallási amuletteket és rabbi-áldásokat osztogattak szavazatokért. Az indoklás szerint "kirívó törvénysértés" áldások és vallási elemek politikai kampányban való felhasználása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.