Előre hozott parlamenti választások

Megkezdődött a szavazás Izraelben

Megkezdődött a szavazás kedd reggel Izraelben az előre hozott parlamenti választásokon.

2013.01.22 08:00MTI

Az ország több mint tízezer szavazóhelyiségében reggel hét (közép-európai idő szerint hat) óra óta adhatják le voksaikat a 18 évesnél idősebb izraeliek, mintegy 5,6 millióan. A szavazás fokozott biztonsági intézkedések között zajlik.
   
A közvélemény-kutatások szerint a 120 tagú parlamentben a legtöbb szavazatot a jobbközép Likud és a jobboldali nacionalista Jiszráél Béténu (Zsidó haza) párt Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezette közös listája szerezheti, 32-34 hellyel. Így minden bizonnyal Netanjahu lehet ismét Izrael miniszterelnöke, aki így már harmadszor fogja betölteni a kormányfői posztot.
   
A második legnagyobb párt várhatóan a szociáldemokrata Munkapárt lesz, amely valószínűleg megduplázza mandátumait, míg a harmadik helyre a telepeseket támogató nacionalista, jobboldali Bájt Hajehudi (Zsidó otthon) nevű pártot várják mintegy 14 képviselői hellyel.
   
A televíziók az urnák este 10 órai (közép-európai idő szerint 21 óra) zárása után közzéteszik a szavazóhelyiségekből távozók válaszai alapján készített exit poll-felméréseiket.
   
A nem hivatalos végeredmény péntekre várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.