Telefonálnak, sms-eznek

Gőzerővel zajlik Izraelben a kampány az utolsó pillanatokban is

Gőzerővel kampányolnak Izraelben a pártok az utolsó percekig, különösképpen telefonhívásokkal és sms-ekkel bombázzák a választókat.

2013.01.21 15:28MTI

A választási kampány a korábbiaknál kevésbé érezhető a köztereken, ahol a szokásosnál kevesebb plakát látható, viszont megsokszorozódtak a pártok előre felvett vagy személyes telefonhívásai és soha nem látott méreteket öltött az internetes, főleg a facebookon megjelenő pártpropaganda. 

Az izraeli törvények minden pártnak hozzáférést biztosítanak a szavazásra jogosult polgárok jegyzékéhez, de a telefonszámaikat kereskedelmi vállalkozásoktól vásárolják meg. Az ultraortodox pártok elsősorban telefonhívásokkal és mobilon küldött rövid szöveges üzenetekkel mozgósítják a televíziót és az internetet vallási okokból nem használó szavazótáborukat. 

Az országos választási bizottság megakadályozta vasárnap este a jobbközép Likud sajtótájékoztatójának közvetítését, amely Móse Kahlón volt miniszternek a földhivatal élére történt jelölését ismertette volna. A közélettől egy időre visszavonult népszerű politikus váratlan kinevezésével a Likud a szociális okokból elégedetlenkedőket próbálta megnyerni a földhivatali reform, s az olcsóbb lakáshoz jutás ígéretével. 

A Netanjahu-kormány utóbbi négy évében átlagosan negyvennyolc százalékkal emelkedtek az ingatlanárak a zsidó államban. A bizottság szerint a sajtótájékoztató propagandacélokat szolgált volna, de a kampánytörvény csak a hivatalosan rendelkezésükre bocsájtott időben engedélyezik a pártoknak a reklámot. Hétfőn a választási bizottság a szociáldemokrata Munkapárt sajtótájékoztatóját sem engedélyezte, mivel azon Móse Kahlón kinevezése miatt a Likudot ostorozták volna. 

A Munkapárt internetes kampányban próbálja meggyőzni és a maga oldalára állítani a két százalékos választási küszöböt bizonyosan nem elérő pártok híveit. Seli Jehimovics pártelnök üzenetében figyelmeztette őket: ha pártjuk nem jut be a parlamentbe, akkor töredék szavazatuk elsősorban a jobboldalt erősíti. A választásokon harmincnégy párt indult, köztük a szabad információáramlást követelő Piratim (Kalózok) párt és a marihuána legalizálását hirdető Álé Jarók (Zöld levél) nevű párt. 

A leköszönő parlamentben tizenhárom párt képviselői voltak jelen. A szavazás előtti napokban kiéleződött a küzdelemben számos visszásság történt. A Cipi Livni volt külügyminiszter vezette új centrista Tnua (Mozgalom) nevű párt egyik irodájánál letépték a plakátokat és azt írták a falra, hogy Jigál Amírnak (Jichák Rabin miniszterelnök börtönben lévő szélsőségesen nacionalista gyilkosának) igaza volt.

Az országos választási bizottság hétfőn bejelentette, hogy mérlegeli a Habájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nevű jobboldali nacionalista párt Jeremy Gimpel nevű, amerikai születésű képviselőjelöltjének kizárását a választásokból. 

A párt listáján tizennegyedik helyen álló Gimpel 2011-ben Floridában egy előadáson az iszlám számára szent Al Aksza mecset felrobbantásáról és a helyén felépülő harmadik Zsidó Szentélyről beszélt. Gimpel azt állítja, tréfának szánta szavait. Az Arab Liga vasárnap választási részvételre szólította fel az országban élő arabokat a jobboldal erősödésének megfékezése érdekében.
 
Az Izrael lakosságának körülbelül ötödét kitevő arabok általában a zsidóknál kisebb számban élnek alkotmányos szavazati jogukkal: 2001-ben 18 százalékuk, 2009-ben pedig 53,3 százalékuk járult az urnákhoz, míg az országos arány 2009-ben közel 65 százalék volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.