Jelentősnek ígérkezik a részvétel

Izraeli választások: zavartalanul folyik a voksolás

Több mint 5,6 millió szavazópolgárt várnak a több mint tízezer szavazófülkéhez kedd este tízig Izraelben, az előre hozott parlamenti választásokon. A voksolás délelőtt zavartalanul folyt, a biztonságra mintegy húszezren vigyáznak.

2013.01.22 11:02MTI

Reggel hétkor megnyíltak szavazóhelyiségek, nyolckor pedig a börtönökben és a kórházakban lévő különleges szavazatszedő bizottságok is megkezdték munkájukat.
   
Benjámin Netanjahu leköszönő miniszterelnök reggel az elsők között adta le voksát egy jeruzsálemi általános iskolában. A jelen lévő fotósoknak felmutatta saját pártjának szavazócéduláját, mielőtt borítékba zárta és bedobta volna az urnába. A kampánycsend hétfő esti hatályba lépése óta különösen a szavazóhelyiségekben tilos a pártpropaganda, ezért az izraeli televízióban megszólaló szakértők felvetették, hogy a leköszönő kormányfő tette esetleg törvénysértés lehet.
   
Később Netanjahu most első alkalommal szavazó fiaival a Siratófalhoz ment. A kövek közé rejtett kívánságcéduláját nem mutatta meg, de a tartalmát később az izraeli média mégis közzétette, hogy Isten segedelmét kérte Izrael jövőjéhez.
   
Simon Peresz államfő egy jeruzsálemi középiskolában szavazott, minden pártnak sok sikert kívánt, és ismételten szavazásra buzdította az izraelieket.
   
Sajtóbeszámolók szerint Meráv Cohen, a Tnua (Mozgalom) párt listáján kilencedik helyen szereplő jelölt a választás hajnalán szülte meg első gyermekét. Cipi Livni, pártjának vezetője személyesen vitte be a kórházba, ahol kislánynak adott életet.
    
Az országos választási bizottság tíz órától kétóránként közzéteszi a részadatokat. A nagy részvételi arány a baloldali és a centrista pártoknak, a csekély részvétel a híveiket általában sikeresebben mozgósító jobboldali és a vallásos pártoknak kedvez. A legutóbbi, 2009-es választáson csaknem 65 százalékban éltek választási jogukkal az izraeliek.
   
Az országos választási bizottság első közleménye szerint tíz óráig a választók 11,4 százaléka adta le voksát, ami több mint egy százalékkal nagyobb az utóbbi négy választás hasonló adatánál.
   
A felmérések szerint a 120 tagú parlamentben a legtöbb szavazatot a jobbközép Likud és a jobboldali nacionalista Jiszráél Béténu (Izrael a Mi Hazánk) párt közös listája szerezheti, és Netanjahu várhatóan harmadszor is betöltheti majd a kormányfői tisztséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.