Mindvégig támogatták

Teherán szerint Aszad hatalmon maradása nem kérdőjelezhető meg

Az iráni legfőbb vezető egyik tanácsadója kijelentette egy vasárnap bemutatott tv-interjújában, hogy Bassár el-Aszad hatalmon maradása nem kérdőjelezhető meg, és óva intett mindenkit a szíriai elnök elűzésétől.

2013.01.20 17:50MTI

A Reuters brit hírügynökség szerint Teheránnak eddig ez volt a leghatározottabb kiállása a damaszkuszi kormány mellett. Irán a szíriai felkelés csaknem két évvel ezelőtti kezdete óta mindvégig állhatatosan támogatta Aszadot, akit fontos szövetségesének tekint halálos ellenségével, Izraellel szemben. 

"Ha Aszad elnök hatalmát megdöntik, akkor megtörik az Izrael-ellenes front. Úgy gondoljuk, hogy kellenek reformok a szíriai nép akaratának megfelelően, de ezeket erőszak alkalmazása és az Egyesült Államok segítsége nélkül kell elérni" - jelentette ki a libanoni al-Majadín tv-csatornának adott interjúban Ali Akbar Velajati, aki Ali Hamenei ajatolláh egyik magas rangú tanácsadója és a júniusi elnökválasztás egyik potenciális jelöltje. 

Arra a kérdésre, hogy Irán megkérdőjelezhetetlennek tekinti-e Aszad hatalmon maradását, Velajati azt mondta: "Igen, de ez nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül hagynánk a szíriai nép jogát vezetői megválasztásához." A 2011 márciusában kezdődött szíriai fegyveres konfliktusban már több mint 60 ezren haltak meg az ENSZ adatai szerint. Irán terroristának minősít több olyan szíriai ellenzéki csoportot, amelyet nyugati vagy arab országok támogatnak. 

Velajati a "reakciós" arab államokat okolta a szíriai erőszakért, és kiemelte Katart, amelyet azzal vádol Teherán, hogy Szomáliából és Afganisztánból szállít harcosokat Szíriába a kormányerők elleni bevetés céljára. Mint az iráni legfőbb vallási és politikai vezető tanácsadója kijelentette, a szíriai válsághoz kapcsolódó minden félnek fel kell hagynia a fegyveres csoportok támogatásával, és tárgyalnia kell. 

Irán korábban alkotott egy hatpontos tervet a szíriai válság megoldására, és megpróbált támogatókat keresni hozzá a nemzetközi közösségben. A terv szerint azonnal be kell fejezni az erőszakcselekményeket, és tárgyalni kell egy átmeneti kormány megalakításáról, de nincs benne szó arról, hogy Aszadnak le kellene mondania.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.