Nemzetközi Büntetőbíróság

Mali - háborús bűnök gyanúja miatt indult vizsgálat

Vizsgálatot indított a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze, Fatou Bensouda Mali ügyében, mert azt feltételezi, hogy az elmúlt egy évben háborús bűnöket követtek el a nyugat-afrikai országban.

2013.01.16 19:04MTI

Mint szerdán kiadott hágai közleményéből kiderül, Bensouda úgy ítéli meg, hogy a Maliban elkövetett "egyes cselekmények kegyetlenségük és romboló hatásuk miatt háborús bűnnek minősülhetnek" a bíróság statútumában szereplő szempontok szerint.

A főügyész kiemelte, hogy "különböző fegyveres csoportok terror alatt tartják a térséget, és a konfliktus minden szakaszában szélsőségesen erőszakos cselekmények sorával okoztak szenvedéseket a lakosságnak".

Mali északi részét az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez is kötődő iszlamista fegyveres csoportok foglalták el tavaly tavasszal, kihasználva egy katonai puccs adta hatalmi űrt és a tuareg nomádok lázadását. Mivel az ország hadserege nem tudott úrra lenni a helyzeten, a múlt héten francia csapatok is beavatkoztak annak érdekében, hogy segítsenek visszaszerezni az ellenőrzést a térség felett az iszlamistáktól.

A tíz évvel ezelőtt létrehozott büntetőbíróság - az eddigi nemzetközi törvényszékektől eltérően - elsősorban természetes személyek fölött ítélkezik.

A főügyészi posztot tavaly nyár óta betöltő, gambiai Bensouda már hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy előzetes vizsgálatokat kezd az iszlamisták tevékenysége miatt. Mint ennek eredményeire hivatkozva most jelezte, a megszállók egyebek között gyilkosságokat, gyorsított eljárás után végrehajtott kivégzéseket, nemi erőszakot, szervcsonkításokat követtek el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.