Franciaország "az első vonalban" harcol

Egy héten belül megérkeznek az afrikai csapatok Maliba

Franciaország jelenleg "az első vonalban" harcol Maliban az iszlamista csoportok ellen, de egy héten belül megkezdődik az afrikai csapatok szárazföldi bevetése - közölte kedden Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök a párizsi nemzetgyűlésben, ahol a teljes politikai elit támogatásáról biztosította a francia katonai beavatkozást a nyugat-afrikai országban.

2013.01.15 19:58MTI

A kormányfő megerősítette, hogy a francia erőknek sikerült megállítaniuk az iszlamista csoportokat, de - mint felhívta rá a figyelmet - "azok eltökéltsége érintetlen maradt".

A képviselők kedd délután egy perces csenddel adóztak a Maliban és a sikertelen szomáliai túszszabadítási kísérlet során elesett francia katonák emlékének.

Francois Hollande államfő eközben Dubaiban azt hangoztatta, hogy Franciaország nem akar Maliban maradni, viszont az a kitűzött célja, hogy mielőtt katonái távoznak, megteremtődjön a biztonság, legyenek törvényes hatóságok, kibontakozzon a választási folyamat, a "terroristák pedig ne veszélyeztessék többé" az ország területi egységét.

Az elnök kiemelte, hogy a francia katonai beavatkozásnak, amely az egyetlen megoldás volt az iszlamista előrenyomulás megállítására, "semmi köze a régmúlt idők politikájához". Hollande a Francafrique-nak nevezett, az afrikai gyarmatosítás korszakából örökölt átláthatatlan befolyási hálózatokra épülő kapcsolatrendszerre utalt a fekete kontinenssel, amelynek lényege az volt, hogy a katonai és politikai támogatásért cserébe Párizs előnyös gazdasági pozíciókhoz jutott a térségben. Felhívta a figyelmet, hogy Franciaország "csak különleges esetben és korlátozott ideig" avatkozhat be. "Egyetlen ügyet védünk, Mali integritását és csak egyetlen ellenfelünk van, a terrorizmus" - fogalmazott a francia elnök.

A Maliban jelenleg fogva tartott nyolc túsz kapcsán az elnök megerősítette, hogy Franciaország "mindent megtesz a kiszabadításuk érdekében". "Minden pillanatban gondolok rájuk, de továbbra is úgy vélem, hogy a beavatkozás volt az egyetlen megoldás" - mondta Hollande.

A ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) azt kérte a francia és a mali hadseregtől, hogy óvja meg a kulturális örökséget az országban, amelynek egy részét az iszlamisták tavaly már lerombolták Timbuktuban és más északi körzetekben.

"A mali kulturális örökség 2012-es lerombolása, nevezetesen a timbuktui mauzóleumoké a jogos felháborodás hullámát váltotta ki az egész világban. A katonai beavatkozásnak a civil lakosság védelmét és a mali kulturális örökség megóvását kell lehetővé tennie" - fogalmazott a mali és a francia hatóságokhoz intézett levelében Irina Bokova, a párizsi székhelyű szervezet főigazgatója.

Tavaly júniusban és szeptemberben az iszlamisták már több mauzóleumot leromboltak Timbuktuban és több neves, szentként tisztelt tudós sírját megsemmisítették annak ellenére, hogy az UNESCO a neves tudósok temetkezési helyéül szolgáló mauzóleumokat és a sírokat egyaránt a világörökség részeként tartja számon. Értesülések szerint a 16 timbuktui mauzóleum közül az utóbbi hónapokban hét vált rombolások áldozatává, köztük olyanok, amelyek a XIV. századból származnak. Az ország északi részén összesen négy helyszín része a világörökségnek: Timbuktu, I. Aszkia Mohammad sírja Gaóban, Dzsenné óváros Mopti közelében és a Dogonok földje.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.