Katonai beavatkozás Maliban

A tálibok szerint Párizs nem tanult az afganisztáni "leckéből"

Az afganisztáni tálibok elítélték kedden a francia hadsereg mali beavatkozását, mint közölték, Párizs nem vonta le megfelelően az afganisztáni háború tanulságait.

2013.01.15 10:08MTI

"A világ nagyhatalmainak le kellene vonniuk a következtetést az afganisztáni és az iraki beavatkozáshoz vezető hibás amerikai politikából. Amikor Franciaország nemrég elkezdett kivonulni Afganisztánból, úgy tűnt, hogy a francia kormány kiterjeszti háborúellenességét a világ más térségeire is. De megszegte a béke iránti elkötelezettségét azzal, hogy hadseregével törvénytelen módon megszállta Mali területét" - írta közleményében Zabiulla Mudzsáhíd tálib szóvivő.
   
A tálibok elítélték, hogy Franciaország "megtámadott egy muszlim országot", és követelték, hogy "a világ minden országa, kormánya és szervezete vállaljon szerepet abban, hogy megállítja ezt a törvénysértést", és lehetővé teszi, hogy "a mali muzulmánok maguk oldhassák meg problémáikat".
   
A tálib szóvivő figyelmeztetett: "Az ilyen beavatkozás és támadások nem csak Mali, hanem Franciaország számára is katasztrofálisak."
   
Franciaország a múlt hét közepén indította katonai intervenciót a Mali északi részét megszállva tartó és dél felé nyomuló iszlamisták ellen. A nyugat-európai ország decemberben kivonta 4 ezer harcoló katonáját Afganisztánból, így már csak 500 civil és katonai tanácsadója maradt az ázsiai országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.