Mali - ÖSSZEFOGLALÓ

Folytatódó francia légicsapások, EU-külügyminiszterek ülése

Hétfőn folytatódott a francia hadseregnek az iszlamisták elleni hadművelete Maliban, s Párizs szerint a nemzetközi közösség "szinte egyöntetűen" támogatja az intervenciót.

2013.01.14 23:30MTI

Bamakóból érkezett jelentések szerint a francia hadsereg újabb csapásokat mért a dzsihádistákra Duanca városában hétfőn. Ezt a körzetet - ahol egyebek között a szélsőségesek szervezetének központja is található - a franciák már a hétvégén is bombázták.
   
A Mali északi részén, a Gao város és környéke elleni francia légicsapásokban több mint hatvan iszlamista fegyveres halt meg - közölte hétfőn több helyi lakos és a biztonsági szervek illetékesei.
   
Egy, a szélsőségesek tevékenységét jól ismerő Burkina Fasó-i titkosszolgálati illetékes hétfőn arról számolt be, hogy a francia beavatkozás megállította ugyan az iszlamisták előrenyomulását, de az utóbbiak még nem tekinthetők legyőzöttnek. Mint mondta, a fegyvereseknek nehézségeik vannak soraik rendezésével és támadások indításával, de "ellenállnak a végsőkig", akár úgy is, hogy kisebb csoportokban újabb frontokat próbálnak megnyitni.
   
Franciaország pénteken vetette be a szárazföldi erőket és a légierőt Maliban. Laurent Fabius francia külügyminiszter közölte vasárnap: "a francia erők megállították az iszlamisták déli irányú előrenyomulását, és a terroristák bázisait támadják északon". Gaóban található a térséget ellenőrzése alatt tartó iszlamista szervezet, a Mozgalom a Nyugat-afrikai Dzsihád Egységéért (MUJAO) főhadiszállása.
   
A MUJAO hétfőn megfenyegette Franciaországot a légicsapások miatt. "Franciaország megtámadta az iszlámot, mi pedig Allah nevében az ország szívére mérünk csapást" - jelentette ki az AFP francia hírügynökségnek Abu Dardar, a szervezet egyik vezetője. Arra a kérdésre, hogy ez mit jelent, hol várhatók támadások, azt válaszolta: "Mindenütt. Bamakóban, Afrikában, Európában".

Több forrás egybehangzóan azt közölte hétfőn, hogy iszlamista fegyveresek, akiket az Iszlám Maghreb al-Kaidája (Aqmi) terrorszervezet egyik vezetője, Abu Zeid irányít, hétfőn megtámadták a Mali középső részén, Bamakótól 400 kilométerre északra lévő Diabali várost, amely a mali kormányerők ellenőrzése alatt állt. Egy bamakói biztonsági forrás szerint az iszamisták a mauritániai határ mellől jöttek, ahol a francia hadsereg bombázta egyik kiképzőtáborukat. Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter hétfőn elismerte: az iszlamisták "heves harcok árán" elfoglalták Diabalit, amely szavai szerint egy "kis település".
   
Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei szerdán vagy csütörtökön soron kívüli találkozót tartanak a Maliban kialakult helyzet megvitatására - közölte a tárca francia birtokosa, Laurent Fabius hétfői párizsi sajtótájékoztatóján.
   
Fabius a nemrégiben bejelentett brit és belga hozzájárulást méltatva úgy fogalmazott: "Franciaországnak nem küldetése, hogy egyedül legyen Mali oldalán". A brit kormány korábban jelentette be, hogy légi logisztikai segítséget nyújt Franciaországnak a Maliban zajló hadműveleteihez.
   
Fabius egyúttal üdvözölte a nemzetközi közösség "szinte egyöntetű" támogatását ahhoz a katonai művelethez, amelyet Franciaország indított az afrikai államban. Mint mondta, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár személyesen biztosította őt a világszervezet támogatásáról a terrorellenes fellépéshez. Kanada egyébként épp hétfőn jelentette be, hogy egy katonai szállítógépet küld Maliba, így segítve a francia akciót.
   
Az EU már a múlt hónapban elfogadta azt a tervet, amelynek értelmében a mali kormányhadsereget képzéssel segíti a szélsőséges fegyveresek elleni fellépésben. Ez a misszió akár már február elején megkezdődhet. Fabius szerint a most bejelentett különtalálkozón elsősorban ennek a műveletnek a gyors megkezdésével kapcsolatban hoznak majd döntéseket.
   
Párizs előzőleg az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását kérte a Maliban kialakult helyzet megvitatására. A testület a tervek szerint még hétfőn összeül New Yorkban.
   
A NATO üdvözölte hétfőn Franciaország katonai beavatkozását Maliban, de azt is közölte, hogy Párizs nem kért segítséget a szövetségtől. Oana Lungescu szóvivő megjegyezte azonban, hogy a tagállamokat "foglalkoztatja a terrorista szervezetek jelentette fenyegetés, nem csak Maliban, de az egész régióban". A NATO ezért is üdvözli a nemzetközi közösség minden igyekezetét, amellyel érvényt akarnak szerezni az ENSZ Biztonsági Tanácsának Malira vonatkozó határozatának - tette hozzá.
  

Mali északi részét az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez is kötődő iszlamisták tavaly foglalták el, kihasználva egy katonai puccs adta hatalmi űrt és a tuareg nomádok lázadását. A tuaregek egy képviselője hétfőn közölte, hogy készek segíteni az iszlamisták ellen fellépő francia erőknek, s hajlandóak szárazföldi műveleteket indítani.
   
A Maliban indított francia katonai beavatkozás három nap alatt hatalmas változást eredményezett a közvéleményben az eddig bizonytalannak, szürkének és döntésképtelennek tartott francia államfő elnökségének megítélésében – jelentette Venczel Katalin, az MTI tudósítója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.