Párizs nem kért segítséget a szövetségtől

A NATO üdvözli a francia beavatkozást Maliban

A NATO üdvözölte hétfőn Franciaország katonai beavatkozását Maliban, de azt is közölte, hogy Párizs nem kért segítséget a szövetségtől.

2013.01.14 15:35MTI

Oana Lungescu szóvivő elmondta, hogy a NATO-hoz nem érkezett kérés és a szövetség  nem a Maliban kialakult helyzetet.
   
Megjegyezte azonban, hogy a tagállamokat "foglalkoztatja a terrorista szervezetek jelentette fenyegetés, nem csak Maliban, de az egész régióban". A NATO ezért is üdvözli a nemzetközi közösség minden igyekezetét, amellyel érvényt akarnak szerezni az ENSZ Biztonsági Tanácsának Malira vonatkozó határozatának - tette hozzá.
   
Az Európai Unió illetékes szóvivője is nyilatkozott hétfőn Maliról. Közölte: az EU nem tervezi, hogy  harcoló alakulatokkal  szerepet vállaljon a konfliktusban, de felgyorsítja az előirányzott mali katonai kiképzői küldetés előkészületeit.
   
Michael Mann, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője hangsúlyozta, hogy a Maliban ismét fellángoló harcok sürgetőbbé teszik az előkészületeket és várhatóan "február második felében vagy március elején" elindulhat a kiképző misszió.
   
Az EU tavaly decemberben jelentette be, hogy szerepet vállal mali és más afrikai katonák kiképzésében, mielőtt azok megkísérlik visszafoglalni az al-Kaidához közel álló felkelők által elfoglalt észak-mali területeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.