Putyin fogadta a miniszterelnököt

Orosz pénzen orosz fegyvert - Banglades milliárdos hitelt kap

Banglades egymilliárd dolláros hitelt kap Moszkvától, amelyen orosz fegyvereket vásárolhat - jelentette be kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután fogadta a dél-ázsiai ország kormányfőjét.

2013.01.15 17:00MTI

Sejk Haszina Vazed az első bangladesi miniszterelnök, aki több mint negyven év óta ellátogatott Moszkvába.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint az utóbbi években katonai-műszaki területen is intenzíven fejlődnek Oroszország és Banglades kapcsolatai.

Moszkva MiG-29-es vadászrepülőket, több tucat BTR-80-as páncélozott szállító harcjárművet, BREM-K típusú műszaki mentő járművet és BMM típusú páncélozott sebesültszállító járművet, valamint három darab Mi-171-es harci helikoptert szállított az Indiával és Mianmarral határos országnak.

Több új fegyvervásárlási szerződést előkészítése folyik, de azok aláírása késik, mert Banglades nem rendelkezik a szükséges anyagi fedezettel - nyilatkozta az Interfaxnak egy meg nem nevezett orosz fegyverexportőr, aki azt is elmondta, hogy a dél-ázsiai országot az orosz légvédelmi rendszerek, helikopterek és szárazföldi fegyverzetek is érdeklik.

Az idézett szakember utalt arra, hogy Kína komoly versenytársa Oroszországnak Banglades fegyverpiacán. Az ország 1971-es függetlenné válását követően hadseregét, így a hadiflottát is alapvetően kínai fegyverekkel szerelték fel.

Sejk Haszina Vazed moszkvai látogatása idején 11 megállapodást írtak alá a két ország képviselői. Ezek között az egyik legjelentősebb a Dakkától 200 kilométerre északra építendő 2000 megawattos atomerőmű megépítésére szánt 500 millió dolláros orosz kölcsönről szóló szerződés.

Az építést a Roszatom végzi, a munkálatokat jövőre kezdik. A teljes költség meghaladja a kétmilliárd dollárt - jelentette be Szergej Kirijenko az orosz állami atomenergetikai vállalat vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.