Egy fénykép miatt

Buddhisták templomait és házait gyújtották fel muzulmánok Bangladesben

Egy közösségi portálra feltett, a muzulmánok szent könyvét, a Koránt megsértő fénykép miatt több ezer muzulmán támadt buddhisták templomaira és lakóházaira vasárnap Banglades délkeleti részén, a mianmari határ közelében.

2012.09.30 12:37MTI

A fővárostól, Dakkától 390 kilométerre fekvő területen feldühödött emberek tíz buddhista templomot és negyven, buddhisták által lakott házat, legalább száz üzletet felgyújtottak. A zavargásokban mintegy húsz ember megsérült. A szélsőséges indulatokat az váltotta ki, hogy a Facebookra egy térségbeli, buddhista lakos a Koránt sértő képet tett fel. A jelentések nem egyértelműek arról, hogy mit ábrázol a fotó. Egyes jelentések szerint azon a Korán egy megégett példánya látható. 

Más jelentések szerint azon a felvételt a közösségi portálra felrakó személy szerepel, amint a muzulmánok szent könyvén ugrál. A zavargók szerint egy helyi buddhista fiatal tette fel a képet. Egy rendőrtiszt azt mondta, hogy a fiú a szüleivel elrejtőzött. Más források úgy tudják, hogy szüleit őrizetbe vették. A pusztítás több órán át folytatódott, mire a hatóságoknak sikerült ellenőrzésük alá vonni a helyzetet. 

Az iszlámellenes fotó miatti erőszak átterjedt a szomszédos Csittagong körzetre. Itt két buddhista templomot dúltak fel. A térségben megnövelték a rendőrök létszámát, rendfenntartók őrzik a buddhista templomokat, egyben meghatározatlan időre megtiltották a gyülekezést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.