Vesztegetéssel vádolják

Pakisztánban elrendelték a kormányfő letartóztatását

A pakisztáni legfelsőbb bíróság végzése alapján váratlanul elrendelték kedden Rádzsa Parvíz Asraf kormányfő letartóztatását; a miniszterelnököt vesztegetéssel vádolják.

2013.01.15 12:20MTI

A vádak arra az időre nyúlnak vissza, amikor a politikus a pakisztáni kormány víz- és energiaügyi minisztere volt - jelentette a Geo TV és a Dawn című lap.
   
A kormányfő egyik tanácsadója, Favad Csaudri a brit hírügynökségnek kedden azt mondta: "nincs kétsége" afelől, hogy a Pakisztáni Néppárt (PPP) vezette kormánnyal évek óta konfliktusban álló legfelsőbb bíróság együttműködik a hadsereggel a jelenlegi vezetés megdöntése érdekében. Csaudri arra alapozza álláspontját, hogy a letartóztatásról szóló rendelet kiadása éppen egybeesik a fővárost, Iszlámábádot már két napja megbénító tömegtüntetéssel, amelyet a - kormány gyanúja szerint a hadsereg támogatását élvező - tekintélyes vallási vezető és politikus, Muhammad Tahir ul-Kadri felhívására szerveztek.
   
Kadri, aki néhány hete tért haza Kanadából, korrupcióval és hozzá nem értéssel vádolja a kormányt, továbbá gyors intézkedéseket követel, amelyek biztosítják a legkésőbb május közepén megtartandó általános választások átláthatóságát, másfelől elvezetnek az anyagi javak igazságosabb szétosztásához. A mérsékelt elveket valló szúfi (az iszlám misztikus irányzatát követő) tudós azt is közölte: a tüntetők nem hagyják el Iszlámábádot, amíg nem teljesülnek követeléseik. Rádzsa Parvíz Asraf miniszterelnök ezt elutasította, mert szerinte Kadri követelései alkotmányellenesek.
   
A legfelsőbb bíróság kedden arra utasította a hatóságokat, hogy 24 órán belül vegyék őrizetbe Asrafot és további 15 embert. A vád szerint a szóban forgó személyek kenőpénzt adtak, illetve fogadtak el, amikor szerződést kötöttek áramtermelő üzemek létesítéséről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.