Az iszlamisták felkészültek

Kudarcba fulladt szomáliai túszszabadítás

A helyi lakosság az utolsó pillanatban értesítette az iszlamista fegyvereseket, ezért fulladt kudarcba Szomáliában a francia túszszabadító művelet, amelynek során nyolc polgári személy életét vesztette.

2013.01.13 17:47MTI

Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter szombaton beismerte, hogy a Szomália déli részébe érkezett kommandósok "a vártnál erősebb ellenállásba" ütköztek. A kommandósok a 2009 óta raboskodó Denis Allex titkosszolgálati ügynököt akarták kiszabadítani. A túsz sorsáról vasárnap sem lehetett biztosat tudni.
 
A védelmi miniszter információi szerint a túszszabadító akció során megölték az őrök. Az al-Shabaab nevű milícia viszont azt közölte, hogy a túsz életben van, és a támadás helyétől távol tartják fogva, de erre vasárnap délig nem adtak semmilyen bizonyítékot. Az iszlamisták azzal fenyegetőztek, hogy hétfő estig ítéletet hirdetnek felette. 

A francia veszteségek kapcsán is bizonytalanság van. Francois Hollande elnök "két katona áldozatról" beszélt, Le Drian korábban egy megölt és egy eltűnt katonáról szólt. Az iszlamisták azt állítják, hogy egy sebesült francia katona a fogságukba került. A francia kormány beszámolója szerint az akcióban 17 "terrorista" halt meg. 

Szemtanúk elmondása és a francia hírügynökség egyéb értesülései szerint a francia hírszerzés (DGSE) akciószolgálatának mintegy 50 kommandósa legalább öt helikopterrel érkezett a Mogadishutól délre fekvő, iszlamista ellenőrzés alatt álló Bulomarer település közelébe szombatra virradóra. A franciák három kilométerre attól a várostól szálltak le, ahol az értesülése

k szerint a francia túszt fogva tartották, de érkezésüket hamar észrevették. Az al-Shabaab milicistáit helyiek értesítették a helikopterek leszállásáról, így az iszlamistáknak volt idejük felkészülni. Körülbelül háromnegyed óráig tartott az ádáz harc, majd a kommandósok visszavonultak. A helyiek vasárnap a civil áldozatokat gyászolták. 

Négy ember – egy házaspár, a fiuk és egy másik férfi - eddig tisztázatlan körülmények között halt meg, miközben a kommandósok Bulomarer felé tartottak. Négy másik polgári személlyel, közöttük egy nővel és gyermekével eltévedt golyók végeztek a városban dúló harcok során. 

Az utóbbi másfél év során az iszlamista milícia elveszítette fellegvárait, ahogy előrenyomultak a térség jobban felfegyverzett és szövetségbe tömörült hadseregeinek alakulatai, de továbbra is ellenőrzése alatt tart több falusi régiót az ország déli és középső részén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.