Francia kommandósok légi művelete

Túszszabadítási kísérlet Szomáliában

Légi katonai műveletet hajtottak végre francia kommandósok szombat hajnalban Szomália déli részében, iszlamista fegyveresek bázisa ellen, egy évekkel ezelőtt elrabolt túsz kiszabadításának érdekében.

2013.01.12 10:57MTI

A beszámolók szerint péntek éjjel két helikopter támadt a bázisra a Mogadishutól mintegy 120 kilométeres távolságban fekvő Bulamarer közelében.

A deszantos műveletnek szemtanúk beszámolója szerint halottjai is vannak. Egy forrás két polgári áldozatról tett említést.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal is kapcsolatban álló as-Sabab csoporthoz tartozó iszlamisták közlése szerint a túszt nem sikerült kiszabadítani, mert nem is volt a támadók által feltételezett helyszínen. Ez a forrás úgy nyilatkozott, hogy az összecsapásban egy francia katona is meghalt.

Hírügynökségi jelentések szerint a művelet célja egy 2009 nyarán elrabolt francia titkosszolgálati ügynök, Denis Allex kiszabadítása volt. A férfit a francia kormány küldte Szomáliába biztonsági tanácsadóként, és 2009-ben egy mogadishui szállodából rabolta el az as-Sabab, egy társával együtt, akinek később sikerült megszöknie.

Allex tavaly ősszel egy videoüzenetben személyesen Francois Hollande francia köztársasági elnökhöz fordult segítségért. "Elnök úr, még életben vagyok, de meddig? Öntől függ" - mondta akkor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.