A CIA mentette ki őket

Meghalt az iráni túszválság idején amerikaiakat rejtegető kanadai diplomata

Elhunyt John Sheardown egykori kanadai diplomata, aki az 1979-es iráni túszválság idején az amerikai nagykövetségről kimenekült alkalmazottakat rejtegetett. 88 éves volt.

2013.01.06 07:41MTI

Felesége, Zena szombaton közölte, hogy az elmúlt években Alzheimer kórtól és más betegségektől szenvedő John Sheardown december 30-án meghalt egy ottawai kórházban.
   
Az egykori diplomata Kanada teheráni nagykövetségének első titkáraként (a nagykövet helyetteseként) kulcsszerepet játszott azokban az eseményekben, amelyekről Ben Affleck idei Oscar-díjra esélyes, Az Argo-akció című filmje szól, bár őt magát nem jelenítik meg a filmben.
   
Egy héttel az után, hogy iráni tüntetők 1979. november 4-én elfoglalták az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét, és 444 napra túszul ejtettek 52 amerikait - bosszúból, amiért Washington segítette a hatalmából elűzött iráni sahot -, a túszejtés elől elmenekült hat amerikai kért segítséget Sheardowntól.
   
Négyüket Sheardown a saját házában rejtegette több mint két és fél hónapon át, kettőjüknek pedig a kanadai nagykövet, Ken Taylor nyújtott menedéket mindaddig, amíg a CIA (az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség) forgatócsoportnak álcázott különítménye ki nem mentette őket a forrongó Iránból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.