"Senki sem vadászik gépkarabéllyal"

A fegyverjog szigorítását javasolja New York állam kormányzója

A támadó lőfegyverek és a nagykapacitású tölténytárak betiltását javasolta Andrew Cuomo, New York állam kormányzója.

2013.01.10 17:49MTI

"Senki sem vadászik gépkarabéllyal. Senkinek sincs szüksége 10 töltényre ahhoz, hogy lelőjön egy szarvast" - hangoztatta Cuomo a New York állam állapotát értékelő szerdai beszédében. 

"A néhány héttel ezelőtt a connecticuti Newtownban és a New York állambeli Websterben történt esetek kitörölhetetlenül belénk vésték, hogy fegyverek egy pillanat alatt lekaszálhatnak kisgyerekeket, tűzoltókat és a rendőröket" - mondta Cuomo. A helyi törvényhozás pártjai a várakozások szerint hamarosan megállapodásra jutnak az ügyben. 

Ennek nyomán New York lesz az első állam, amelyben az elmúlt hetek fegyveres ámokfutásainak hatására szigorítják a fegyverbirtoklási jogszabályokat. 1911-ben egyébként New York volt az első állam, amelyben törvényt fogadtak el a kézifegyverek tartásának engedélyezéséről.
 
"Járjunk ismét élen az életek megmentésében" - szólította fel az állam törvényhozóit a politikus, aki - mint éles hangú állásfoglalása kapcsán kommentátorok felhívták a figyelmet - a 2016-os választási évben a Demokrata Párt egyik elnökaspiránsa lehet. Cuomo javaslatai között szerepel még, hogy azok esetében is vizsgálják felül a fegyvertartásra való alkalmasságot, akik már rendelkeznek erre szóló engedéllyel.
 
A kormányzó súlyosbítaná a fegyverrel elkövetett bűncselekmények esetén kiszabható büntetést, különösen, ha azokat iskolában vagy csoportosan követik el. Szövetségi szinten Joe Biden alelnök áll annak a munkacsoportnak az élén, amely a hónap végéig ajánlásokat szándékozik kidolgozni Barack Obama elnök számára a fegyvertartási előírások szigorításáról. 

Biden kilátásba helyezte, hogy az elnök akár rendeleteket is hozhat a kérdésben. Az alelnök és miniszterekkel megerősített csapata a készülő szabályozással kapcsolatban konzultációsorozatot folytat a Fehér Házban, már meghallgatták a fegyveres erőszak áldozatai, a fegyvertartás korlátozásáért küzdő csoportok és az egyházak képviselőit. Csütörtökön a fegyverlobbi legerősebb csoportja, a Nemzeti Lőfegyver Szövetség (NRA), valamint a fegyverforgalmazók reprezentánsait várják eszmecserére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.