Nofei Nehemia

Újabb ciszjordániai vadtelepet törvényesített Izrael

Újabb ciszjordániai vadtelep létesítését törvényesítették szerdán, alig két héttel a parlamenti választások előtt az izraeli hatóságok.

2013.01.09 18:59MTI

A telepbővítést ellenző Békét Most nevű izraeli pacifista szervezet közlése szerint a hatóságok ezúttal a Rehelim nevű telep közvetlen közelében lévő Nofei Nehemia vadtelepet legalizálták. A telepet minden engedély nélkül 2002-ben hozták létre, és az több mint 40 lakókocsiból és 12 házból áll.

"A kormány áprilisban hagyta jóvá hivatalosan a korábbi vadtelep, Rehelim legalizálását. Most kiderült, hogy magában foglalja Nofei Nehemiát is, azaz a kormány ezt a telepet is törvényesítette, anélkül, hogy ezt nyíltan közölte volna" - közölte Hagit Ofran, a Békét Most telepbővítéssel foglalkozó munkatársa.

A szervezet közleménye szerint a Ciszjordániát magában foglaló középső katonai régió parancsnoksága parancsot adott ki Rehelim határairól, amely szerint a telep egyik "negyede" Nofei Nehemia.

Ofran szerint mindez nem véletlen. Egyszerűbb volt a kormánynak, hogy "diszkréten" járjon el, mintsem hogy beismerje egy újabb vadtelep legalizálását - hangsúlyozta.

Izrael az "útiterv" néven ismertté vált nemzetközi közel-keleti rendezési terv keretében korábban vállalta, hogy felszámol minden olyan illegális telepet, amelyet 2001 márciusa után hoztak létre. Az ígéret ellenére az izraeli hatóságok az elmúlt években összesen 10 vadtelepet legalizáltak.

A Palesztin Hatóság többek között a telepbővítések befagyasztásához köti a béketárgyalások újrafelvételét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.