A jelenlegi kormánnyal szemben

Kormányellenes egységfrontra szólít fel egy izraeli pártvezető

Egy izraeli politikus szombaton felszólította az ország ellenzéki pártjait, hogy tömörüljenek egységfrontba a jelenlegi kormánnyal szemben a hónap végén esedékes parlamenti választásokon.

2013.01.05 16:15MTI

Cipi Livni, a tavaly novemberben létrehozott Tnua (Mozgalom) párt elnöke egy Tel-Avivban rendezett választási gyűlésen szólalt fel. Felhívását Seli Jehimovicshoz, a balközép Munkapárt vezéréhez és Jáir Lapidhoz, a centrista Jes Átíd (Van jövő) párt első emberéhez intézte. "Egyesítenünk kell a három erőt, félretéve minden személyes jellegű kérdést" - hangsúlyozta Livni, aki különböző tárcákat irányított korábbi kormányokban.
   
"Ha a választók egységben látnak mindnyájunkat, akkor a teljesen elkeseredettek is el fognak menni szavazni, és ebben az esetben erősebb blokkot alkothatunk, mint a lendületéből veszítő Likud-Jiszráel Béténu" - tette hozzá Livni.
   
Jehimovics üdvözölte a Tnua-vezető javaslatát, és azzal a felhívással fordult minden centrista párthoz, hogy kötelezze el magát: nem csatlakozik olyan kormányhoz, amelyet a jelenlegi miniszterelnök, Benjámin Netanjahu vezet.
   
Lapid pedig közölte: kész találkozni a napokban a két másik ellenzéki pártvezetővel, de nem hajlandó olyan fogadalmat tenni, miszerint nem csatlakozik egy Netanjahu vezette kormányhoz.
   
A legutóbbi közvélemény-kutatási eredmények szerint továbbra is vezet a Likud-Jiszráél Béténu, amely 35 mandátumra számíthat a 120 tagú izraeli parlamentben. A második helyen fej fej mellett áll 18 hellyel a Munkapárt és a telepesek vallásos nacionalista Habájt Hajehudi (Zsidó Haza) nevű pártja. Utóbbinak jelenleg csak három képviselője van a törvényhozásban. A kormányzó koalíció veszített ugyan népszerűségéből, de az őt kívülről támogató pártokkal - egyebek között a Zsidó Hazával - együtt a jelenlegi adatok szerint jóval erősebb lesz az új parlamentben, mint jelenleg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.