HÁTTÉR

Izrael csírájában akar elfojtani minden palesztin felkelést

A ciszjordániai incidensek szaporodása miatt Izrael egyre több palesztin gyanúsítottat vesz itt őrizetbe, így próbálva megakadályozni, hogy az elszigetelt összetűzések egy harmadik palesztin felkelésbe (intifádába) torkolljanak. Eközben három jobboldali izraeli párt komolyan fontolóra vette Ciszjordánia annektálását.

2013.01.03 23:00MTI

Egy izraeli biztonsági vezető az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy egyfajta palesztin "ébredés" tapasztalható, így a biztonsági szolgálatok úgy döntöttek, erősítik a hírszerző tevékenységet és Ciszjordániában őrizetbe veszik a Hamásznak és más szervezeteknek az Izrael ellen fellépő tagjait.
   
A terepen azonban ez a néhány napja érvényben lévő politika épp ellenkező hatással járhat: csak szíthatja a feszültségeket. Ciszjordánia északi részén kedden és csütörtökön a feldühödött tömeg kövekkel dobálta meg a palesztin gyanúsítottak őrizetve vételére kirendelt különleges izraeli erőket. A katonák gumilövedékkel és könnygázzal, sőt alkalmanként éles lőszerrel válaszoltak – közölték palesztin biztonsági illetékesek, akik szerint számos tiltakozó megsebesült.
   
Gasszán Hatíb, az első intifáda (1987-1993) egyik szervezője, későbbi palesztin kormányszóvivő úgy véli, hogy "spontán jellegűek" a palesztin falusiak és az izraeli telepesek, illetve katonák közötti összetűzések.
   
"Mindez annak a veszélyes kombinációnak a következménye, hogy a politikai helyzet teljesen kilátástalan, miközben súlyos gazdasági és pénzügyi válság pusztít,  a munkanélküliség és a nyomor növekedésével" - mondta Hatíb, utalva a béketárgyalások 2010. szeptemberi megszakadására.
   
Az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét a ciszjordániai összetűzések elszaporodását a Gázai övezetben folytatott novemberi nyolcnapos izraeli offenzívával magyarázza. Jelentésében emlékeztet, hogy a hadműveletre válaszul Ciszjordániában fokozódtak az erőszakos cselekmények. A jelentés szerint novemberben 122 palesztin támadás történt Ciszjordániában az októberi 39-cel szemben, és 44 "incidens" volt Jeruzsálemben a korábbi 31 helyett.
   
Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő szerint a második intifáda (2000-2005) éveiben született fiatal nemzedék igen aktív a zavargásokban. "Általában megnőtt az incidensek, a kő- és Molotov-koktél-dobálások száma a főutakon, főként reggel, amikor a palesztin gyerekek iskolába, illetve délután, amikor hazamennek" - mondta.

Egyébként egy hónappal azután, hogy az ENSZ megszavazta a palesztinok jogállásának "nem tag megfigyelő állam" szintjére emelését a nemzetközi szervezetben, három jobboldali párt – közülük kettő esélyes az új kormánykoalícióban való részvételre - komolyan fontolgatja Ciszjordánia annektálását.
   
A három párt – közöttük a Benjámin Netanjahu kormányfő vezette Likud – egyes képviselőjelöltjei egy ezzel kapcsolatos tanácskozáson vettek részt Jeruzsálemben kedden 600 fő, többségükben ciszjordániai telepesek előtt.     

"El kell kezdeni beszélni erről a kérdésről, mert remélem, hogy szerepelni fog a következő kormány napirendjén" – mondta az AFP-nek a Likud-párti Juli Edelstein tájékoztatási miniszter. "Nincs partnerünk a palesztin oldalon, akivel megteremthetnénk a békét, így alternatív megoldáson kell gondolkodni" -  érvelt Netanjanu közeli munkatársa.
   
A tanácskozáson "az izraeli szuverenitás Ciszjordánia feletti alkalmazásának a nemzetközi közösséget érintő következményeit", az "arab világnak az annektálásra való reagálását" és "a ciszjordániai araboknak a bekebelezés utáni jogállását" vitatták meg. Ezek a témák általában csak a szélsőjobb elenyésző kisebbségét érdeklik, ám a mostani választási kampányban a jobboldali nacionalista Likud és a nacionalista vallási párt, a Habájt Hajehudi (Zsidó Haza) választói is mind jobban foglalkoznak a kérdéssel.
   
A Zsidó Haza vezetője, Naftali Bennett a közösségi portálokon és az interneten terjeszti "Bennett-terv" elnevezésű, a Ciszjordánia 60 százalékét kitévő C-övezet annektálására vonatkozó programját. A párt a felmérések szerint a jelenlegi 3 helyett 18 képviselői helyre számíthat az új knesszetben.
   
A szélsőjobboldali Erőt Izraelnek (Ocma Le Jiszráel) egész Ciszjordánia annektálását szeretné. A párt listavezetője, Arie Eldad közölte: a következő parlamentben "egész Júdea-Szamariának és a Jordán völgyének az annektálására" törvényjavaslatot nyújtanak be.
   
Edelstein szerint meg kell teremteni a kedvező atmoszférát a nemzetközi közösségen belül, mielőtt apránként végrehajtják a bekebelezést.
   
A tanácskozás szervezői szerint a három párt valamelyikére szavazók 73 százaléka támogatja a bekebelezést.
   
A 340 ezer telepes szavazata a kampány politikai tétjévé vált. A Zsidó Haza felmérése szerint a telepesek többsége rájuk szavazna, míg 2009-ben a Likud a ciszjordániai telepeken kapta a legtöbb voksot.

Két héttel a választás előtt a Likud képviselők sürgetik Netanjahut, fogadja el a telepbővítésről szóló úgynevezett Levy-jelentést, hogy így akadályozzák meg, hogy a tőlük jobbra álló pártok szavazatokat vegyenek el tőlük. A júliusban benyújtott jelentés a vadtelepek legalizálását és a többi telep bővítését akadályozó jogszabályok eltörlését javasolja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.