230 kilométer

Felavatták az egyiptomi-izraeli határon épített kerítés fő szakaszát

Izrael szerdán felavatta az egyiptomi határán épített biztonsági kerítés 230 kilométeres fő szakaszát, amelynek célja, hogy megakadályozza a Sínai-félszigetről érkező iszlamista fegyveresek és illegális bevándorlók bejutását az országot.

2013.01.02 19:19MTI

A január 22-i parlamenti választás előtt kampányoló Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Izrael állam biztonsága iránti elkötelezettsége bizonyítékának nevezte az öt méter magas, katonai felderítő berendezésekkel felszerelt szögesdrót kerítést.
 
A végső, 14 kilométeres szakasz három hónapon belüli befejezésével a kerítés a Vörös-tengeri Eilattól a Gázai övezetig húzódik majd. A fal építéséről 2010 januárjában született döntés. Az építkezést 2011-ben gyorsították fel, mert Hoszni Mubarak egyiptomi elnök bukása után jelentősen megnövekedett a Sínai-félszigeten az erőszakos cselekmények száma. 

Tavaly augusztusban iszlamista fegyveresek legalább 16 egyiptomi határőrt öltek meg, és elrabolták a páncélozott járművüket, amellyel áthatoltak a határon, mielőtt az izraeli katonák lelőtték őket. Benjámin Netanjahu, akinek a jobboldali nacionalista listája első helyen áll a felmérésekben, a kampányában megígérte, hogy kiutasítják az Egyiptomból érkezett afrikai illegális bevándorlók tízezreit, és kiemelte a kerítés hatékony voltát. 

A kormányfő, aki helikopterrel repült végig a kerítés felett, a közszolgálati rádió szerint nagy sikernek nevezte a kerítés megépítését. Mint mondta, az elmúlt hét hónapban lényegében megállították az izraeli városokba történő illegális bevándorlást. Hozzátette: jelentősen csökkent a merényletkísérletek és a Sínai-félszigetről történő beszivárgások száma is. A kormányfő hivatalának közleménye szerint a múlt hónapban 36 illegális bevándorló lépett izraeli területre, akiket őrizetbe is vettek, míg egy évvel korábban még 2153. 

Az elmúlt években több mint 60 ezer afrikai érkezett Izraelbe gyalogosan munkát és menedéket keresve. Érkezésük a közbiztonsággal kapcsolatos aggodalmakat váltott ki, és előfordult néhány rasszista indítékú támadás is ellenük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.