A reform egyik kulcseleme lehet

Kínai vezető szerint a jövőben nem küldenek munkatáborba embereket

Kikerülhet idén a kínai büntetési tételek közül a munkatábor, ahol a rendőrség akár négy évig is bírósági eljárás nélkül tarthatja fogva a kormány bírálóit.

2013.01.07 14:42MTI

Ilyen értelmű kijelentést tett Meng Csien-csu, a kommunista párt politikai és igazságügyi bizottságának vezetője egy zártláncú tévécsatornán közvetített konferencián - mondta hétfőn Csen Tung-seng, az igazságügyi minisztérium hivatalos lapjának egyik vezetője. 

Ha valóban döntenek róla, ez lesz a kínai igazságszolgáltatási reform egyik kulcseleme, bár a részletek még nem ismeretesek. Nem tudni például, mi lesz a sorsa a "munkával való átnevelésre" létrehozott táboroknak és jelenlegi lakóiknak. Lehet, hogy csupán annyi lesz a változás, hogy bírósági elé állítják majd azokat, akiket odaküldenének.
 
A javaslatot jóvá kell hagynia a kínai törvényhozásnak. "Meng azt mondta, hogy az átnevelési rendszer jótékony szerepet játszott a múltban, de a körülmények mára megváltoztak" - tette hozzá Csen. A kínai legfelsőbb bíróságnál és a kormányhivataloknál egyelőre nem kommentálták a hírt, de a Cajhszin című tekintélyes, független pénzügyi és gazdasági magazin megerősítette annak helytállóságát az értekezlet egyik résztvevőjére hivatkozva. 

A munkatáborokba eredetileg rendszerbírálók és ellenforradalmi tevékenységgel vádolt személyek kerültek, később azonban prostituáltak, drogfüggők és más, kisstílű bűnözők előtt is megnyíltak kapuik. Ezekbe küldték például nagy számban a Falunkung spirituális szektának a tagjait, miután 1999-ben betiltották működését. 

A kínai állami televízió szerint az országban jelenleg 310 munkatábor működik, és mintegy 310 ezer ember végez ott kényszermunkát. A munkatáborok működését széles körben bírálták ügyvédek és jogvédők, sérelmezve, hogy az effajta, idejétmúlt átnevelő intézetek nyílt terepet nyújtanak a jogsértésekhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.