Nem tört ki a halálos tüdőjárvány

Rémhírrel ijesztgetett, két év munkatábort kapott

Hivatalos kórházi adatokra hivatkozva azt állította egy kínai férfi, hogy az ország egyik városában több év után újra felütötte fejét a SARS-vírus, már halálos áldozata is van a kórnak - de ez nem volt igaz, ezért megbüntették a rémhírterjesztőt.

2012.02.28 11:42ma.hu / MTI

Több, mint 50 betegnél mutatták ki a rettegett SARS-vírust, pár nappal később pedig már halálos áldozata is volt az atípusos tüdőgyulladásnak - legalábbis egy kínai férfi szerint, aki szinte pillanatok alatt elterjesztette a rémhírt Kína északkeleti részében, még a mikroblogokat is elárasztotta az információ.

Csakhogy a kórház, amelyre a Liu nevezetű férfi hivatkozott, egyáltalán nem erősítette meg a hírt, sőt, kifejezetten cáfolták, hogy több száz SARS-szal fertőzött beteget különítettek volna el. Baoding városa és a kórház vezetése közleményben nyugtatta meg a közvéleményt, miszerint valóban vannak fertőző betegek az említett kórházban, ám esetükben csak a gyakori adenovírusról lehet beszélni, és nemhogy halálos áldozat nem volt, de még csak súlyosnak sem mondható ezen betegek állapota.

Utóbb kiderült, Liu saját honlapot működtet és ennek olvasottságát szerette volna kissé feljebb tornázni, ami rövid távon sikerült is, ugyanakkor a rémhírterjesztésért és "a társadalmi rend felforgatásáért" a kormányzat két év munkatáborra ítélte.

A központi vezetés tavaly év vége óta szigorított az ellenőrzésen és a korábbinál keményebben veszi fel a harcot az interneten terjedő hamis információk, valótlan hírek és pletykák, illetve ezek terjesztői ellen. Akit elcsípnek, arra szigorú büntetés vár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.