Börtöntetkós turizmus

Újra nyit a Gulag: ha akarjuk, munkatáborba zárhatnak

Azok számára, akik elég bátorságot éreznek magukban, és szívesen kipróbálnák, milyen volt a politikai elítéltek élete, Sztálin hírhedt munkatáborainak egyike újra megnyitotta kapuit.

2011.11.01 11:49Konrád - ma.hu
Fotó: RIA Novosti/Pavlov

Oroszország Kemerovo régiójának turisztikai ajánlatában most már szerepel a retteget "Gulag-élmény" első kézből történő átélése. A szabadtéri létesítményben azok számára, akik maximálisan át akarják érezni, mit éltek át azok, akiket Sztálin büntetésre ítélt, lehetővé teszik, hogy a bentlakók egyenruháját magukra öltsék, börtöntetoválást viseljenek, sőt akár néhány órára be is zárják őket egy cellába.

Noha a tetkók nem tartanak örökké, az élmény - egy Auschwitzba történő látogatáshoz hasonlóan - valószínűleg örökké megmarad. A szovjet munkatáborok napi rutinja, a szögesdrót, a barakkok és a komplexumot körülvevő őrtornyok talán még soha nem voltak ennyire kézzelfoghatóak a nagyközönség számára. A látogatók megtekinthetik a táborvezető irodáját, és megnézhetik mit ettek a foglyok.

A múzeum létrehozói, a Szovjetunióban a harmincas évektől az ötvenes évekig létező gigantikus Gulag egy kis részletét próbálták csak újra életre kelteni, a ritka fényképek és archív anyagok felhasználásával.

1929 és 1953 között mintegy 14 millió ember fordult meg a Gulagon, közülük egymillió nem élte túl a munkatábort. Az egyik legmegrendítőbb, és talán a leginkább ismert beszámoló a szovjet rendőrállamról és Sztálin munkatáborairól Alexander Szolzsenyicin könyve A Gulag Szigetcsoport. A 2008-ban elhunyt Nobel-díjas író nyolc évet töltött el munkatáborban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.