Védelmébe vette a nemzetközi kritikával szemben

Megszólalt a térdepelve imádkozó Hitler-szobor alkotója

Maurizio Cattelan olasz szobrász védelmébe vette a nemzetközi kritikával szemben az egykori varsói gettóban felállított Hitler-szobrát, amely a náci diktátort térdepelve és imádkozva ábrázolja.

2012.12.30 17:02MTI

 "Installációm nem provokál, hanem spirituális alkotás. Jártam a gettóban, amely nagyon mély benyomást tett rám. Willy Brandt (egykori német kancellár) gesztusára gondoltam, aki 25 esztendővel a második világháború után letérdelt a soá áldozatainak varsói emlékműve előtt. Innen datálódik párbeszédem ezzel a helyszínnel" - mondta a páduai születésű művész a La Repubblicában vasárnap megjelent interjúban.
   
A 110 centiméter magas szobor címe "Lui" (Ő).  Cattelan szürke öltönyben, imára kulcsolt kézzel mintázta meg Hitlert, a szobor akár egy gyermekre is emlékeztethet. A szobrot, amelyet egy udvaron  helyeztek el, csak hátulról lehet látni, egy fakapun lévő lukon keresztül. Ez csak az egyik alkotás a Cattelan életművét Ámen címmel bemutató kiállításból, amelynek központi témái: élet és halál, jó és gonosz. 
   
A holokauszt elkövetőinek felkutatásával foglalkozó szervezet, a Simon Wiesenthal Központ nyilatkozatában "érzéketlen provokációnak" bélyegezte meg a szobrot, amely a szervezet szerint sérti a nácik zsidó áldozatainak az emlékét.
   
Hitler egyetlen, a zsidókra vonatkozó "imádsága" az volt, hogy eltörölni őket a Föld felszínéről - hangsúlyozta a jeruzsálemi központ izraeli igazgatója, Efraim Zuroff nyilatkozatában.
   
Michael Schudrich, Lengyelország főrabbija viszont azt mondta, hogy előzőleg kikérték véleményét és nem ellenezte a mű kiállítását, mert elismeri a művész törekvését, hogy a közönség provokálásával tegyen fel erkölcsi kérdéseket. Mint közölte, a kiállítás kurátorai biztosították őt arról, hogy szó sincs Hitler rehabilitálásáról, hanem annak megmutatásáról, hogy a gonosz megjelenhet "egy kedves imádkozó gyermek" alakjában is.
   
"Hitler számomra a félelmet testesíti meg. Senkit sem akartam érzéseiben megbántani, ellenben művem segítségével akartam a várossal párbeszédet kezdeni. Egyetlen alkotásom sem született provokatív szándékkal" - mondta a lapnak az 51 éves Cattelan.
   
A vitatott szobor novemberi elhelyezése óta máris tömegeket vonzott az egykori varsói gettó színhelyén.
   
A gettóba 1940 és 1943 között mintegy 450 ezer zsidót zsúfoltak össze, innen indították őket a haláltáborokba. 1943 tavaszán a gettó akkor már 60 ezerre csökkent zsidó lakosa fellázadt, a felkelés 27 napig tartott. A felkelés leverése után a németek mindenkit deportáltak, a városrészt pedig a földig rombolták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.