A cunami sújtotta település kapta

Óriás moai szobrot kapott ajándékba Chilétől egy japán falu

Megérkezett Tokióba az az 5 méter magas és 6 tonna súlyú óriási moai szobor, amelyet Chile adományozott egy, a tavalyi szökőárban majdnem teljesen romba dőlt japán halászfalunak, Minami Szanrikunak.

2012.12.26 18:14MTI

A Húsvét-szigetek rejtélyes fejszobrait (moai) utánzó alkotás, amely chilei mesterek munkája, valójában egy korábbi hasonló adományt pótol, amely ugyancsak tönkrement a 2011. márciusi cunamiban. Sebastian Pinera chilei elnök ez év márciusában a japán halászfaluban személyesen ígérte meg, hogy országa a korábbinál is "nagyobb, pompásabb és szebb" alkotással pótolja a megrongálódott kőszobrot.

A tavalyi szökőárban eltört moait 1991-ben adományozta Chile barátsága jeléül és a Japánban is gyilkos szökőárat kiváltó 1960-as nagy chilei földrengés, a közös katasztrófa emlékére. Több mint fél évszázada 9,5 erősségű földrengés sújtotta a dél-amerikai országot, a katasztrófában több mint 1600-an vesztek oda és kétmillióan maradtak fedél nélkül. A chilei földrengés 2,5 méteres szökőárat is kiváltott, amely 142 emberéletet követelt Japánban, több mint negyedét Minami Szanrikuban.

Az 1960-as szökőárra emlékeztető kőszobrot a 2011-es szökőár feldöntötte és kettétörte, a levált kétméteres fej jelenleg a helyi iskola előtt hever.

A japán fővárosba kedden tengeri úton megérkezett gigantikus új szobrot májusban avatják fel a halászfalu Chiléről elnevezett főterén, addig Tokióban és Oszakában mutatják be a nagyközönségnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.