Szökőár esetére

Cunamibiztos hajókat fejlesztenek Japánban

Cunamibiztos menedékhajók fejlesztése kezdődött el Japánban; a bárkákat a part menti térségben helyezik el, hogy szökőár esetén menedékként szolgáljanak.

2012.09.13 08:05MTI

A különleges technológiával készült hajóknak hermetikusan záródó fedélzetük lesz, és harminc-ötven ember befogadására tervezik őket. A fedélzeten fogják tárolni a legszükségesebb élelmiszereket. A menedékhajókat iskolák, szociális otthonok és más intézmények közelében helyezik el. 

Szökőárriadó esetén a veszélyeztetett térségekben élők ilyen hajókba menekülhetnek, hogy átvészeljék a természeti csapást. Akár egy héten át biztos menedéket nyújthatnak nekik a cunamibiztos bárkák, amelyeken vécék is lesznek. 

A testük olyan erős lesz, hogy kibírja az ütközést az óriáshullámok által sodort roncsokkal és törmelékkel is. Tavaly márciusban pusztító erejű földrengés rázta meg Japán északkeleti részét, és a halálos áldozatok 95 százaléka a földmozgást követő szökőárban vesztette életét. Sokan épületekre másztak fel a cunami elől menekülve, és több napon át el voltak vágva a külvilágtól, mivel az ár sokáig nem vonult el.
 
A japán hatóságok ezért döntöttek úgy, hogy menekültbárkákat helyeznek el a veszélyeztetett területeken. A beruházás a jövő márciusig tartó pénzügyi év végére fejeződik be. Előzetes becslések szerint egy-egy menekültbárka néhány tízezer dollárba kerül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.