Átfogó vízi- és szárazföldi kutatás

Még mindig keresik a tavalyi katasztrófa során eltűnteket Japánban

Japánban még mindig keresik az ország északkeleti részén éppen másfél évvel ezelőtt - 2011. március 11-én - történt földrengés, szökőár és atomkatasztrófa következtében eltűnt emberek holttestét.

2012.09.11 10:29MTI

Hivatalos adatok szerint 15 870-en haltak meg, 2814-en tűntek el. További 1632-en a katasztrófa utólagos következményei - kimerültség, a menekültközpontokban uralkodó rossz körülmények - miatt haltak meg. Kedden mintegy 800 rendőr, tűzoltó és a parti őrség tagja átfogó szárazföldi és vízi kutatást tartott az ország csendes-óceáni partvidékén. A katasztrófa sújtotta területek számos önkormányzata pedig felszólította a lakosságot, hogy kedden - a 2011. március 11-i, 9-es erősségű földrengés időpontjában - néma imádsággal emlékezzen meg az áldozatokról. 

Tokióban a kormány azt ígérte, hogy felgyorsítja a katasztrófa sújtotta területek újjáépítését. A lakosság elszivárgása jelenti az egyik legnagyobb problémát: sokan már a menekültek számára ideiglenesen kijelölt helyen építkeztek, és sokan mások is úgy döntöttek, hogy nem térnek vissza korábbi lakóhelyükre. 

Lassan halad a helyreállítás Fukusima prefektúrában, ahol a helyi atomerőműben történt katasztrófa következtében a munkálatokat hátráltatja a sugárszennyezés, de késik a kártalanítás is. A térség számos önkormányzata ugyanakkor azt tervezi, "ideiglenes városokat" épít a menekülteknek, hogy szülővárosukon kívül teremthessenek közösséget, azonban e téren sem történt még jelentős haladás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.