Egyiptom

A "kormányzati kultúra" miatt lemondott egy miniszter

Lemondott tisztségéről az egyiptomi kormány távközlési és információs technológiai minisztere, Hani Mahmúd, aki közölte: nem tud alkalmazkodni a kormányzat munkakultúrájához, mindenekelőtt ami az ország jelenlegi helyzetének kezelését illeti.

2012.12.26 09:14MTI

A politikus az Egyiptom iszlamista többséggel kidolgozott új alkotmányáról döntő népszavazás eredményének kihirdetése után azt írta a Twitter közösségi portálra, hogy már egy hónappal ezelőtt beadta lemondását, de addig hivatalában marad, míg meg nem találják utódát.

"Nem sajnálom, hogy elfogadtam a miniszteri posztot, Egyiptomért tettem és most Egyiptomért távozom" - idézte Mahmúdot a Mena állami hírügynökség.

A miniszter nem részletezte távozásának okait, lemondása beadásának dátuma ugyanakkor egybeesett azzal a nappal - november 22-vel -, amikor Mohamed Murszi elnök a hivatalát szinte teljhatalommal felruházó rendeletet bocsátott ki.

A dekrétum zavargásokhoz vezetett Egyiptomban, a tüntetők közül többen meghaltak. Murszi végül visszavonta a rendeletet. Az ország új alkotmányáról szóló népszavazást azonban a követelések ellenére sem halasztotta el, a kedden este ismertetett eredmények szerint a szavazók 63,8 százaléka voksolt igennel az új alaptörvényre.

Az eredmény ismertetése után Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője úgy fogalmazott, tudomásul veszi, hogy a többség az alkotmányra szavazott, mint ahogy azt is, hogy a részvétel 33 százalékos volt.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma a megosztottság felszámolását sürgette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.