Népszavazás

Egyiptomban megszavazták az új alkotmányt

Az egyiptomi szavazók 63,8 százaléknyi "igen" vokssal jóváhagyták az ország új alkotmányát. A hivatalos adatok szerint a jogosultak 32,9 százaléka vett részt a népszavazáson.

2012.12.25 21:00MTI

A bejelentéssel az iszlamisták által kidolgozott alaptörvény Egyiptom első alkotmánya lesz a múlt év elején kezdődött felkelés óta, amely közel harmincévi tekintélyuralmi kormányzás után elűzte hivatalából Hoszni Mubarak elnököt.
   
A baloldali és liberális ellenzék erőteljes kampányt folytatott az új alkotmány tervezete ellen, mondván, hogy az az iszlám jog uralmát teremti meg Egyiptomban, korlátozza a szabadságjogokat, a személyes szabadságot, a nők és a kisebbségek jogait. Az ellenzék egyébként vitatja a referendum eredményét is.
   
A kétfordulós szavazás idején több civil szervezet szabálytalanságokat és csalásokat panaszolt fel. Számir Abu el-Maati bíró, az országos választási bizottság elnöke tagadta azokat az állításokat, hogy a szavazásnál hiányzott a megfelelő ellenőrzés, közölte ugyanakkor, hogy a bizottsághoz érkeztek panaszok, és azokat mind kivizsgálták.
   
A hivatalos eredmények igen közel állnak az új alkotmányt támogató fő szervezet, a Muzulmán Testvériség korábban közölt nem hivatalos eredményeihez. Az alkotmány jóváhagyása után most két hónapon belül lebonyolíthatják az új parlamenti választásokat, s hivatalba léphet az új kormány.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.