Korábban szét voltak szórva az országban

Lavrov szerint a vegyi fegyverek biztonságban vannak

Az orosz külügyminiszter szerint egyelőre a damaszkuszi kormányerők ellenőrzése alatt vannak a szíriai vegyi fegyverek, egy vagy két helyen tárolják őket, míg korábban szét voltak szórva szerte az országban.

2012.12.22 13:15MTI

Szergej Lavrov szerint az orosz hírszerzés a vegyi fegyverekkel kapcsolatos minden információt ellenőriz, és eddigi értesülései egybecsengenek a nyugati információkkal. Az orosz külügyminiszter brüsszeli tárgyalásait követően, úton hazafelé, a repülőgépen mondta ezt újságíróknak. 

Lavrov kifogásolta, hogy az amerikaiak a szíriai ellenzéket, illetve annak fegyveres harcát támogatják, miközben maguk is elismerik, hogy a legnagyobb veszélyt az jelentené, ha a vegyi fegyverek az ellenzék birtokába kerülnének, amelyek között vannak terroristáknak tartott szervezetek is. Így megtörténhet az, amitől leginkább tartanak, ezért az orosz tárcavezető szerint a Nyugatnak el kellene döntenie, hogy mi a fontosabb számára.
 
Szergej Lavrov szerint a nyugati országok nem akarnak mindenképpen beavatkozni Szíriában. Úgy fogalmazott: olyan érzése van, mintha ez nem lenne ínyükre. A külügyminiszter kulisszatitkokat is elárult, mondván, néha olybá tűnik, hogy a nyugatiak szinte imádkoznak azért, hogy Oroszország és Kína továbbra is akadályozza a külső beavatkozásra vonatkozó szankciók elfogadását.
 
"Mihelyt lesz szankció, cselekedniük kell, de ott senki sem hajlandó cselekedni. Legalábbis most nem, ez az érzésem" - mondta Lavrov. Hozzátette, hogy a nyugatiak mintha elveszítenék a befolyásukat a szíriai forradalmi koalícióra, amelynek a legfőbb célkitűzése - azaz az Aszad-rezsim megbuktatása párbeszéd mellőzésével, katonai úton, illetve a hatalmi intézményrendszer lebontása - szöges ellentétben áll szerinte a genfi konvenciókkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.