A szíriai ellenzék elismerése miatt

Lavrov szószegéssel vádolja Washingtont

A genfi megállapodások egyértelmű megsértését és szószegést jelent Barack Obama amerikai elnöknek az a döntése, hogy a szíriai nép legitim képviselőjének ismeri el a Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen harcoló ellenzéki nemzeti koalíciót.

2012.12.12 11:43MTI

A The Washington Post című amerikai napilap kedden jelentette, hogy az amerikai kormány az Aszad-rezsim bukásának meggyorsítása érdekében a szíriai ellenzék mérsékelt részének hivatalos elismerésére készül. Várakozások szerint az amerikai diplomácia hamarosan, a nyugati és arab diplomaták marrákesi tanácskozásán jelenti be ezt a döntést.
 
Az elismerés a lap szerint ugyanakkor nem terjed odáig, hogy legitim kormányerőként fogadja el a koalíciót, ami elméletileg arra is feljogosítaná a csoportot, hogy az ENSZ-ben vagy más nemzetközi fórumokon katonai intervencióért folyamodjon. 

A genfi megállapodás egy általános szíriai párbeszéd létrehozását tűzte ki célul - hangsúlyozta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Interfax hírügynökség szerint. "Miután most ezt a koalíciót az egyetlen legitim képviselőnek ismeri el, az Egyesült Államok egészen nyilvánvalóan úgy döntött, hogy a koalíció katonai győzelmét részesíti előnyben" - mondta az orosz külügyminiszter. Csodálkozik, hogy Obama ilyen lépésre szánta el magát - tette hozzá. "Számunkra ez egy meglehetősen váratlan fordulat. Megvizsgáljuk, hogy pontosan mit jelent..." - magyarázta. 

Három nappal ezelőtti genfi tárgyalásukon a felek még abban állapodtak meg, hogy a szíriai kormány is részt vesz a konfliktus megoldásában. Oroszország mint az ENSZ Biztonsági Tanácsának vétójoggal rendelkező állandó tagja az Aszaddal folytatandó párbeszéd mellett száll síkra, és hónapok óta akadályozza a nemzetközi közösség keményebb fellépését a damaszkuszi vezetés ellen. A "Szíria barátai" elnevezésű országcsoport képviselői szerdán a marokkói Marrákesben tárgyalnak a szíriai ellenzék vezetőivel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.