A nők nagyobb biztonságáért

Tüntetés egy diákány csoportos megerőszakolása miatt Indiában

Nagy felháborodást váltott ki Indiában egy huszonéves diáklány csoportos megerőszakolása: szerdán több száz egyetemista és ellenzéki politikus vonult Újdelhi utcáira, hogy a nők nagyobb biztonságáért és egyenjogúságáért tüntessen.

2012.12.19 13:42MTI

A 23 éves orvostanhallgatót vasárnap este Újdelhiben egy autóbuszon bántalmazta, majd megerőszakolta hat férfi, köztük a buszsofőr, miután 28 éves mérnök-informatikus barátját megverték, egy vasrúddal ütlegelve őt. A fiatalok moziból hazafelé menet szálltak fel az egyébként szolgálaton kívüli, majdnem üres iskolabuszra, miután a sofőr felajánlotta nekik, hogy elviszi őket egy-egy normális menetjegy áráért.
 
A megerőszakolt diáklányt válságos állapotban szállították kórházba, az orvosok szerint súlyos belső sérülései vannak. Nírádzs Kumar, Újdelhi rendőrkapitánya elmondta, hogy az üggyel összefüggésben négy férfit már őrizetbe vettek, további kettőt még keresnek. A történteket elítélő tüntetők szerdán az újdelhi kormányfő rezidenciája előtt gyűltek össze, s a felháborodott tömeget a rendőrség végül vízágyúval oszlatta fel. 

Ellenzéki képviselők a parlament előtt azt követelték, hogy sújtsák halálbüntetéssel az erőszaktevőket. Szusil Kumar Sinde indiai belügyminiszter szerdán közölte: a kormány javaslatot tett a büntetőtörvénykönyv módosítására, hogy a jövőben szigorúbban lehessen büntetni a nemi erőszakot és a nők elleni bűncselekményeket. Indiában a nők elleni támadásokat gyakran figyelmen kívül hagyják és csak ritkán indítanak bűnvádi eljárást ilyen esetekben. 

Bár az ázsiai országban a nemi erőszak tíz év szabadságvesztéssel büntethető, az újdelhi rendőrkapitány a mostani incidens után azt indítványozta, hogy az elkövetőket ítéljék halálra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.