Az erőszakossá fajult alkotmányos válság

Az egyiptomi államfő és az ellenzék közötti párbeszédet szorgalmazza a hadsereg

Az egyiptomi államfő és az ellenzék közötti párbeszédet tartja a belpolitikai krízis egyetlen és legjobb megoldásának a nagy hatalmú hadsereg, amely szombaton először reagált hivatalosan a november 22-én kirobbant, erőszakossá fajult alkotmányos válságra.

2012.12.08 17:42MTI

A szóvivője által kiadott közleményben a hadsereg a demokratikus szabályoknak és az egyenlőség elvének tiszteletben tartását sürgette, és arra figyelmeztetett, hogy a tárgyalások hiánya katasztrófához vezet, amit - mint írták - nem engedhetnek meg.
   
"A párbeszéd az egyetlen és a legjobb módszer, amely lehetővé teszi a kompromisszumot, valamint a nemzet és az állampolgárok érdekeinek jobb képviseletét" - áll a közleményben, amelyben a hadsereg azt is hangsúlyozta, hogy mindig "az egyiptomi nép oldalán állt, és elszánt egységének megőrzésére".
   
Egy, a hadsereg vezetéséhez közel álló, névtelenül nyilatkozó forrás közölte, hogy ez az állásfoglalás nem egy jövőbeni politikai beavatkozás előjele.
   
Hoszni Mubarak egyiptomi elnök tavalyi februári bukása után a hadsereg legfelső katonai tanácsa vette át az ország irányítását a parlamenti és elnökválasztások megtartásáig.
   
Mohamed Murszi - akit az iszlamista Muzulmán Testvériség jelöltjeként júniusban választották meg államfővé - november 22-én rendeleti úton szinte teljhatalmat biztosított saját kezében arra hivatkozva, hogy a régi rezsim "kiszolgálóiból" álló igazságszolgáltatás hátráltatja a demokratikus átmenetet. Az ellenzék azt követeli, hogy Murszi vonja vissza a maga számára szinte korlátlan hatalmat biztosító november 22-i rendeletét, és tegye félre az új alkotmány túlnyomó iszlamista többséggel megírt, vitatott tervezetét.
   
A hadsereg nem foglalt állást sem az egyik, sem a másik fél oldalán.
   
A Muzulmán Testvériség azonnal üdvözölte és a politikai válság lezárását segítő lépésnek minősítette, hogy a hadsereg párbeszédet szorgalmaz. Az iszlamista párt szerint az állásfoglalás "kiegyensúlyozott" volt, és a hadsereg helyesen teszi, hogy nem avatkozik bele a politikai életbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.