Dél-koreai elnökválasztás

Pak Gun Hje vezet az exit poll szerint

A konzervatív Pak Gun Hje kis előnnyel vezet ellenfelével, az emberi jogi aktivista Mun Dzse Innel szemben a szerdán megtartott dél-koreai elnökválasztáson.

2012.12.19 10:47MTI

Erre utalnak az urnazárás után közzétett exit poll-eredmények, más felmérések szintén kifejezetten szűk előnyt, illetve más sorrendet jeleznek. A szavazóhelyiségekből távozók megkérdezés alapján készült és az állami televízió által közölt felmérés szerint Pak Gun Hje - a keménykezű, de a gazdasági csodát megalapozó néhai Pak Csong Hi elnök lánya - a voksok 50,1 százalékát szerezte meg, míg ellenfelére, a balközép szemléletű Mun Dzse In emberi jogi aktivistára az urnákhoz járulók 48,9 százaléka adta voksát. 

Az exit poll-felmérést az állami KBS televízió két magáncsatornával (SBS, MBC) közösen szervezte. Több más médium is közzétett saját felméréseket, amelyek azonban egyelőre "döntetlenről" vagy kifejezetten a másik jelölt előnyéről számoltak be. A JTBC magántelevízió szerint például Pak Gun Hje csak 49,6 százalékot ért el, ennek alapján az ellenfél tűnik lehetséges befutónak. 

Az YNT magáncsatorna csak olyan jóslatba mert bocsátkozni, amely szerint Mun Dzse In 49,7 és 53,5, a konzervatív jelölt pedig 46,1 és 49,9 százalék közötti eredményre számíthat. Körülbelül három óra múlva hozzák nyilvánosságra a szavazatszámlálás első részadatait, a végleges, de nem hivatalos eredmény pedig helyi idő szerint éjféltájban (közép-európai idő szerint 16 óra) várható. A részvételi arány urnazárásig becsült aránya több mint 74 százalékos volt, a 2007-es választásokon a 40,5 millió szavazásra jogosult dél-koreainak csak 63 százaléka jelent meg az urnáknál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.