Iskolai lövöldözés

Tanácsadó: az elkövető magányos volt, aki nem érzett fájdalmat

A newtowni tömeggyilkos, Adam Lanza középiskolás évei alatt nehezen teremtett kapcsolatot diáktársaival és tanáraival, de ez csak a probléma egyik része.

2012.12.16 16:03MTI

A pénteki - a tettessel együtt - összesen 27 halálos áldozatot követelő iskolai lövöldözés elkövetője nem úgy érzett fizikai vagy lelki fájdalmat, mint az osztálytársai - mondta el az AP hírügynökségnek telefonon Novia, aki szerint Lanza bizonyos szempontból nyilvánvalóan beteg volt. "Ha ez a fiú felgyújtotta volna magát, nem tudtuk volna meg, mit érez" - mondta Novia az amerikai hírügynökségnek egy telefoninterjúban. Richard Novia feladata volt többek között a diákok felügyelete akkor, amikor veszélyes elektromos eszközöket használtak. 

A tanácsadó emlékeztetett arra, hogy több ízben találkozott az iskola vezetőivel és a fiú anyjával, Nancy Lanzával, hogy szavatolni tudja Adam Lanza biztonságát, a fiú azonban olyan válságokat is átélt, amelyeken csak az anyja segíthetett. Gyakran előfordult, hogy behívatták az anyját az iskolába, mert a fia néha teljesen kivonta magát a feladatok alól, csak ült az osztályteremben, vagy olvasott. 

Adam Lanzának "csapongó képzelete lehetett, ami szerintem nem volt nagy ügy, ez nem volt lázadás vagy dac, hanem visszavonulás" - mondta Navia. Egy nevének elhallgatását kérő nyomozó szerint Lanza Asperger-szindrómában szenvedett, ami az autizmus enyhébb formája. A betegség egyik jellemzője a szociális válaszkészség hiánya, de a beteg ugyanakkor magas fokú intelligenciával rendelkezhet. 

Elizabeth Laugeson pszichológus, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem munkatársa szerint ha Lanza Asperger-szindrómában szenvedett, érzéketlensége ezzel a betegséggel állhat összefüggésben. 

Az ebben a kórban szenvedők vagy túlságosan érzékenyek az érintésre, a zajra vagy a fájdalomra, időnként pedig az általánosnál érzéketlenebbek. Serdülőként Adam és a bátyja, Ryan is tagja volt a műszaki klubnak, ahol számítógépeztek, iskolai eseményeket videóra vettek és nyilvános adásokat készítettek. A diákok körében a klub népszerű volt, Adamnak, bár igen okos volt, gondjai voltak a szociális képességek hiánya miatt - mondta Novia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.