Amerikai előrejelzés szerint

2030-ra befejeződhet a terrorizmus iszlám hulláma

Az amerikai Nemzeti Hírszerzési Tanács (NIC) Global Trends 2030 című tanulmánya szerint 2030 tájékán világszinten már nem jelent fenyegetést az iszlám terrorizmus.

2012.12.14 19:15MTI

A NIC - amely az összes amerikai hírszerző ügynökség adataira támaszkodva elemzi a kulcsfontosságú nemzetbiztonsági kérdéseket - a nemrégiben közzétett dokumentumban úgy fogalmazott: "Több körülmény is közrejátszik abban, hogy a terrorizmus iszlám fázisa a végső szakaszába ér". Ilyen körülménynek tartja azt, hogy miután az Egyesült Államok kivonul Irakból és Afganisztánból, Washington egyre kevésbé számít majd "a nagy ellenségnek". 

"A muzulmánokból haragot kiváltó egyetlen ok nemsokára az lesz, hogy az Egyesült Államok támogatja Izraelt" - áll a tanulmányban. Az iszlám terrorizmus megtorpanását eredményező másik körülmény a NIC szerint az, hogy az arab tavasz (az arab országok egy részében tavaly óta zajló rendszerváltozási folyamat) "bebizonyította az erőszakmentes küzdelem morális és stratégiai legitimitását". 

Az arab tavasz tüntetői is a demokratikus értékek, a vallási értékek nevében léptek fel - mutatott rá a tanulmány, megjegyezve, hogy "az új generáció másképp láthatja a dolgokat a mostanihoz képest, és kevésbé lesz érdeklődő a régi értékek iránt".
 
A jelentés nem zárja ki, hogy a jövő terroristái más vallás nevében cselekszenek majd, akár a kereszténység nevében is vagy a hinduizmuséban. A globális trendek közé tartozhat a jelentés szerint az internetes terrorizmus, azaz a hackerek és számítógépes szakértők bevetésével elkövetett nagyarányú gazdasági károkozás előretörése is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.