Hat évvel ezelőtt gyilkolták meg

Litvinyenko a brit titkosszolgálatnak dolgozott

A brit külső hírszerzés (MI6) fizetett ügynöke volt Alekszandr Litvinyenko, az orosz állambiztonsági szolgálat egykori tisztje, akit hat éve Londonban sugárzó anyaggal megöltek.

2012.12.13 19:30MTI

A jövő tavasszal kezdődő teljes körű brit jogi vizsgálat előkészítéseként tartott csütörtöki bírósági tényismertetésen olyan - eddig szintén titkosan kezelt - brit kormányzati dokumentumokat is bemutattak, amelyek arról tanúskodnak, hogy hivatalos londoni vélemény szerint Litvinyenko meggyilkolásában része volt az orosz kormánynak. 

Litvinyenkót, az FSZB volt alezredesét - aki tizenkét éve Londonba szökött és az orosz vezetés politikáját súlyosan bíráló nyilatkozatokat tett - 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg. A mérgező anyagot a Scotland Yard vizsgálata szerint Litvinyenko teájába csempészték az Egyesült Államok londoni nagykövetségének közvetlen közelében lévő elegáns Millennium Hotel bárjában, ahol a dezertőr exügynök 2006. november 1-jén két másik orosszal találkozott.
 
Nagy-Britannia 2007-ben hivatalosan vádat emelt a fő gyanúsított, Litvinyenko egyik teapartnere és volt ügynöktársa, Andrej Lugovoj ellen, akit nem sokkal később parlamenti képviselőnek választottak hazájában. Sem az orosz állam, sem Lugovoj nem ismerte el soha felelősségét Litvinyenko haláláért, és Moszkva elzárkózott a gyanúsított kiadatásától. A kiadatás megtagadását diplomaták kölcsönös kiutasítása követte, és a két ország viszonya azóta is fagyos. 

A brit kormány azonban csak a csütörtöki meghallgatáson hozott nyilvánosságra először olyan adatokat, amelyek az orosz állam tevőleges részességére utalnak a Litvinyenko-gyilkosságban. Nagy-Britannia - legalábbis nyíltan - eddig nem vádolta meg közvetlenül az orosz kormányt a bűncselekménnyel kapcsolatban. Ugyancsak első ízben kerültek napvilágra hivatalosan olyan iratok, amelyek felfedik, hogy Litvinyenko a brit hírszerzés szolgálatában állt, jóllehet találgatások szintjén ez már sokszor felmerült. 

Az orosz exügynök ráadásul - az MI6 közvetítésével - a spanyol titkosszolgálattal is kapcsolatba lépett, segítséget nyújtva az orosz maffia spanyolországi tevékenységének felderítésében - hangzott el a csütörtöki londoni meghallgatáson. Litvinyenko Londonban élő özvegyének ügyvédje a tárgyaláson kijelentette: a jövőre kezdődő teljes körű brit jogi vizsgálatnak foglalkoznia kell azzal a kérdéssel is, hogy az MI6 nem követett-e el mulasztást azzal, hogy nem sikerült megvédenie a szolgálatában álló orosz ügynököt az életét fenyegető "valós és közvetlen veszélytől".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.