Megismétlődni látszik a Litvinyenko-gyilkosság?

Újabb volt KGB-st mérgeznek higannyal

"Módszeres higanymérgezéses" hadjárat célpontjává vált az egykori szovjet állambiztonsági szolgálat, a KGB egyik volt magas rangú tisztje - írta szombaton közölt feltáró riportjában a The Times, amely szerint az ügy emlékeztet a négy évvel ezelőtti londoni Litvinyenko-gyilkosságra.

2010.11.20 15:52MTI

A vezető konzervatív brit napilap szombati riportja szerint a mostani esetben a célpont a szolgálat egyik volt ezredese, Viktor Kalasnyikov, a híres fegyverfejlesztő távoli rokona, akiből újságíró lett, és - miután az orosz sajtóban lehetetlenné tették kommentátori tevékenységét - Kelet-Európa több országában közölt a Vlagyimir Putyin vezette orosz kormányra vagy az egykori KGB-re nézve rendszerint "kínos" tartalmú cikkeket.

A beszámoló szerint Kalasnyikov - aki annak idején ellopott bizalmas NATO-dokumentumok kezeléséért volt felelős - már tavaly novemberben megbetegedett, miután egy lengyelországi konferencián az orosz rendszert bíráló előadásokat tartott. A lengyel kormány kórházában akkor elvégzett vizsgálat mérgező kadmiumot és talliumot mutatott ki az ő és felesége vérében egyaránt.

Most azonban egy berlini klinikán hatalmas - a felső tűrési határértéket több mint tízszeresen meghaladó - higanytartalmat találtak mindkettőjük vérében - írta a szombati The Times. A berlini kórház egyik toxikológusa a brit lapnak elmondta: nem úgy tűnik, hogy a szokásos fő forrásokból származó higanymérgezésről van szó, ezért "nagyon komolyan kell venni" azt a lehetőséget, hogy valamely "harmadik személy" megmérgezte őket.

A londoni St. Bartholomew kórház toxikológiai osztályának főorvosa a The Timesnak azt mondta: a higany lassan gyilkol, így a higanymérgezés "ördögi módja lehet a bosszúállásnak".

A lap tudósítója beszélt Kalasnyikovval és feleségével, akik elmondták neki: nyolc hónapig utazgattak Kelet-Európában, mígnem a múlt hónapban, egy berlini szállodai szobában "őrüléshez hasonló" tünetek törtek ki rajtuk. A berlini kórházban másnap elvégeztetett vérvizsgálat mutatta ki a magas higanyértékeket. A The Times által megkérdezett londoni szakértő szerint ha ilyen mennyiségű higany egyszerre kerül a szervezetbe, az súlyos gyomorbántalmakat okozhat, ezért a jelek ebben az esetben arra vallanak, hogy hosszabb időszak alatt történt felhalmozódásról van szó.

Litvinyenko az életéért küzdve

Kalasnyikov felesége - gyakorlatilag ezt a véleményt alátámasztva - elmondta a brit lapnak, hogy amikor márciusban Varsóból vonattal utaztak Moszkvába, ő azonnal heves bőrirritációt tapasztalt magán, amint a hálókocsi ágyneműjéhez hozzáért. Marina Kalasnyikova szerint ez azt bizonyítja, hogy az ágynemű "impregnálva volt".

A The Times szerint az ügy hasonlatos Alekszandr Litvinyenko volt orosz titkos ügynök négy évvel ezelőtti, komoly világvisszhangot kavaró londoni meggyilkolásához. Litvinyenkót, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) tíz éve Londonba dezertált volt alezredesét 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg. A mérgező anyagot a későbbi vizsgálatok szerint Litvinyenko teájába csempészték a nyugat-londoni Millennium Hotel bárjában, ahol az orosz rendszert korábban szintén kritizáló dezertőr exügynök 2006. november 1-jén két orosszal találkozott.

Nagy-Britannia 2007-ben hivatalosan vádat emelt a fő gyanúsított, Litvinyenko egyik teapartnere és volt ügynöktársa, Andrej Lugovoj ellen, Moszkva azonban elzárkózott Lugovoj kiadatásától. A kiadatás megtagadását diplomaták kölcsönös kiutasítása követte, és Moszkva a brit kormány nemzetközi kulturális szervezete, a British Council több oroszországi létesítményének bezárását is elrendelte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.