Férjét hat évvel ezelőtt gyilkolták meg

Litvinyenko özvegye nem tudja fizetni az ügyvédi költségeket

Nem tudja fizetni az ügyvédi költségeket a Londonban hat évvel ezelőtt meggyilkolt Alekszandr Litvinyenko volt orosz állambiztonsági tiszt özvegye a férje ügyében indított eljárásban, mert már nem támogatja őt Borisz Berezovszkij önkéntes száműzetésben élő orosz pénzember.

2012.12.04 12:29MTI

Marina Litvinyenko a The Guardian című újságnak azt mondta, hogy nem képes fedezni a férje meggyilkolásának körülményeit feltáró vizsgálattal kapcsolatos ügyvédi költségeket. Alekszandr Litvinyenko, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat alezredese 2000-ben menekült Londonba, ahol 2006 novemberében meggyilkolták.
 
A brit nyomozók szerint az egykori ügynöktárs, Andrej Lugovoj mérgezte meg Litvinyenkót radioaktív polóniummal a londoni Millennium szállodában teázás közben. Özvegye most is azt hangsúlyozta, hogy fontos lenne megtudni az igazságot, és ez nemcsak az ő személyes ügye. Mindenkinek fontos lenne megismerni, hogy mi történt. 

Hozzátette: az ügy feltárásában hat évig támogatta őt Borisz Berezovszkij. A milliárdosnak azonban százmillió font (több mint 36 milliárd forint) perköltséget kell fizetnie, miután nemrégiben elvesztette milliárdos kártérítési keresetét, amelyet egy másik orosz oligarcha, Roman Abramovics ellen indított. Ezentúl egy jótékonysági alapítvány kezeli majd az ügy feltárására szánt adományokat. 

A brit hatóságok két oroszt - Andrej Lugovojt, aki jelenleg az orosz alsóház képviselője a Vlagyimir Zsirinovszkij vezette ultranacionalista Liberális-Demokrata Párt frakciójában és a teázásnál jelen lévő Dmitrij Kovtunt - gyanúsítják az orosz állambiztonsági tiszt londoni meggyilkolásának ügyében. 

A Kreml számos alkalommal megtagadta kiadatásukat Londonnak. Az ügyben a jövő héten tartandó meghallgatáson várhatóan kitűzik a tárgyalás kezdetét. Marina Litvinyenko azt mondta, hogy szeretné jelenlegi jogi segítőit megtartani. Hangsúlyozta, hogy hálás Berezovszkijnak azért, mert éveken át támogatta őt, és segített neki Nagy-Britanniában letelepedni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.