Kilépett az egyházfelügyeletből

Kína visszavonta a sanghaji segédpüspök kinevezését

Kína visszavonta a sanghaji segédpüspök júliusban történt kinevezését, mert Ma Ta-csin közölte, hogy kilép az állami hivatalból, amely felügyeli a Peking által hivatalosan elismert katolikus egyházat.

2012.12.12 13:33MTI

Ma Ta-csin azon kevés kínai egyházi vezetők egyike volt, akit végül Peking és a Vatikán közösen jelölt tisztségére. Július 7-én szentelték püspökké, de rögtön a kongregáció tagjai előtt bejelentette azon szándékát, hogy kilép a Kínai Katolikus Hazafias Szövetségből. Ez felháborította a kínai vallási vezetőket, akik úgy ítélték meg: a 44 éves Ma gátolni akarja Kína azon törekvését, hogy a Vatikántól függetlenül irányítsa az egyházat.
 
Ezért utasították, hogy vonuljon szemináriumba. "Továbbképzése" azóta is tart. Egy sanghaji vallási vezető beszámolt arról, hogy Ma kinevezésének visszavonását zárt tanácskozáson jelentették be a héten, és nem adtak rá magyarázatot. Mindezekről Jeroom Heyndrickx, a leuveni katolikus egyetem tanára, sinológus és Bernardo Cervellera, az AsiaNews katolikus hírportál főszerkesztője a szóban forgó kínai kollégákra hivatkozva tájékoztatták az AP hírügynökséget.
 
A kínai egyházügyi hivatal nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben. A konfliktusra csak annyiban utalt, hogy július 7. után néhány nappal kiadott egy kétmondatos közleményt, miszerint vizsgálják a Ma felszentelése körüli szabálytalanságokat. Püspökök kinevezése a legkényesebb téma a Vatikán és Peking között. 

A Szentszék rendszeresen hangsúlyozza, hogy ha jóváhagyása nélkül szentel fel Peking püspököt, akkor az az illető automatikus kiközösítését vonja maga után. Ma Ta-csin felszentelése a két fél megállapodásának egyik ritka esete volt, és reményt adott arra, hogy újraindul közöttük a párbeszéd. A Vatikán először nem akart belemenni Ma felszentelésébe, majd jóváhagyta, hogy Sanghaj segédpüspöke legyen a 97 éves Csin Lü-hszian püspök mellett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.