Canterbury döntött

Most már biztos: nők nem lehetnek püspökök

Az anglikán egyház kormányzó testületében nem kapta meg az elegendő szavazatot kedden az az indítvány, hogy nőket is fel lehessen szentelni püspökké.

2012.11.21 09:29MTI

A kezdeményezés elfogadásához kétharmados többségre lett volna szükség az általános zsinatban, de az ellenzői megakadályozták ennek összegyűjtését. A vereség Rowan Williams canterbury érsek kudarca, és további több éves belső vitát vetít előre az anglikán egyházban.

Williams decemberben visszavonul, de utódja, Justin Welby püspök is támogatja a javaslatot. Illetékesek szerint legalább öt évbe fog kerülni, hogy a kezdeményezés ismét a döntéshozásnak a legfelsőbb szintjére jusson.

A vita két évtizede folyik az egyházban a kérdésről, s azóta az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Új-Zélandon és Afrikában már tevékenykednek az autonómia alapján anglikán női püspökök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.