"Zászlóvita"

Újabb felekezeti összetűzések voltak Észak-Írországban

A több napja tartó, úgynevezett zászlóvita nyomán újabb felekezeti összetűzésekre került sor pénteken az éjszakába nyúlóan az északír fővárosban, Belfastban.

2012.12.08 09:15MTI

A tüntetők összecsaptak a kivezényelt rendőrökkel, akik közül legkevesebb nyolc megsebesült. Három embert őrizetbe vettek. Tüntetéseket tartottak több más északír városban is, összecsapások azonban nem történtek. 

Az elmúlt napokban több hasonló összetűzésre került sor Észak-Írországban az Írországgal való egyesülésért küzdő, a tartományban többségben lévő katolikusok és a britbarát protestánsok között. A főváros, Belfast erősen megosztott a két felekezet között. Az újabb felekezeti zavargásokat néhány nappal ezelőtt egy sajátos "zászlóvita" váltotta ki.
 
A belfasti városi hatóságok ugyanis úgy döntöttek, hogy a brit zászlót a jövőben nem minden nap, csak különleges alkalmakkor tűzik ki. A britbarát protestánsok ezt követően kezdték tiltakozó megmozdulásaikat, összecsapva az egyesülésért küzdő katolikusokkal. 

Pénteken egyébként rövid látogatást tett Belfastban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, aki elítélte az újabb zavargásokat és az erőszak beszüntetésére szólított fel. Clinton arra intette a szembenálló feleket, hogy a felekezeti feszültségeket békés úton és közösen oldják meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.