A merényletet a tálibok vállalták magukra

Öngyilkos merénylő megsebesítette az afgán hírszerzés főnökét

Megsebesítette az afgán hírszerzés főnökét egy öngyilkos merénylő csütörtökön. A merényletet a tálibok vállalták magukra.

2012.12.06 15:14MTI

"A fő célpont Aszadulla Hálid volt. Számos kém meghalt vagy megsebesült" - áll a Zabihulla Mudzsahid tálib szóvivő által kiadott közleményben.
   
Aszadulla Hálid akkor sebesült meg, amikor a merénylő működésbe hozott egy robbanószerkezetet egy kabuli vendégházban. A pastu Hálidot, aki korábban a dél-afganisztáni Kandahár tartomány kormányzója volt, Hamid Karzai elnök augusztus végén nevezte ki a Nemzeti Biztonsági Igazgatóság (NDS) élére.
   
A parlament által szeptemberben jóváhagyott kinevezést több emberjogi szervezet bírálta, korrupcióval, kábítószer-kereskedelemmel, illetve azzal vádolva Hálidot, hogy Gazni és Kandahár kormányzójaként eltűrte a foglyok kínzását. Hálid tagadta a vádakat.
   
A NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) szerint a jelentős beépített ügynökhálózattal rendelkező NDS-nek nagy szerepe volt a lázadók által elkövetett támadások számának csökkenésében, mindenekelőtt a fővárosban.
   
A mostani támadás azonban felhívja a figyelmet azokra a biztonsági kihívásokra, amelyeket az ISAF 2014 végére tervezett kivonása jelent: a túlsúlyban lévő nyugati erőkkel vívott több mint tízéves háború után a lázadók még mindig képesek lecsapni a főváros szívében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.