Családjaikkal Magyarországra menekülnének

Külügyminisztérium: vizsgálják az afgán tolmácsok ügyét

A Külügyminisztérium egyelőre vizsgálja azoknak az afgán tolmácsoknak a kérését, akik levélben kérték a magyar kormány segítségét, mert családjaikkal Magyarországra menekülnének.

2012.12.04 18:46MTI

Kaleta Gábor, a tárca sajtófőosztályának vezetőjének a közlése szerint az ügyben egyeztetnek az illetékes állami szervekkel és a NATO -tagállamokkal is.
   
Abdul Hayat, a tolmácsok vezetője kedden úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy az afganisztáni Camp Pannoniában dolgozó afgán tolmácsok öt hónapja küldték el a levelet a Honvédelmi Minisztériumnak, amely azt továbbította a Külügyminisztériumnak, mivel migrációs kérdésről van szó.
   
A Baglán tartományban lévő magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) táborában csaknem 50 afgán dolgozik különböző beosztásban, közöttük alkalmazzák az öt tolmácsot, akik a levelet megfogalmazták - tette hozzá.
   
Abdul Hayat szerint nagyon veszélyes helyzetbe kerülnek, amikor - várhatóan 2013 márciusában - a magyar PRT elhagyja az országot, hiszen ők mindenhová elkísérték a katonákat a tartományban, így arcukat a felkelők is jól ismerhetik.
   
A levélben egyebek mellett azt írják a tolmácsok, hogy amióta megkezdődött a NATO-misszió, valóban jobb lett a helyzet Baglánban, és az emberek élete kedvező irányba változott. Hozzátették, hogy a tolmácsok a NATO munkáját nem csak fordítókként segítették, hanem fontos tanácsokkal is szolgáltak az afgán nép kultúráját és szokásait illetően.
   
A dokumentumban arra kérik a magyar kormányt, hogy segítsen nekik és családjuknak elmenekülni Afganisztánból és letelepedni Magyarországon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.