17 halott

Mészárlás és bankrablássorozat Nigériában

Autóból vaktában tüzelő fegyveresek lemészároltak tíz polgári személyt kedden Nigéria középső részében, míg az ország déli területén egy bankrablássorozat során hét embert öltek meg.

2012.11.28 07:37MTI

A keresztény többségű déli és muszlim északi részre osztható afrikai országban gyakoriak a vallásközi villongások. Az utóbbi időben az északon iszlám államot létrehozni akaró Boko Haram fegyveres csoport okozott súlyos gondokat a hatóságoknak, fegyveres akcióiban csak idén 760-an haltak meg. A most bejelentett támadásokra azonban távolabbi vidékeken került sor, és a hatóságok közlése szerint valószínűleg nincs összefüggés a Boko Haram akcióival. A központi Plateau államban elkövetett mészárlás hátterében vélhetően vallási különbözőségek állnak.
 
A fegyveresek egy többségében keresztény lakosságú településen áthaladva, autóból nyitottak tüzet, menet közben, válogatás nélkül lövöldözve áldozataikra. Egyes szemtanúk szerint katonai egyenruhát viseltek, de a hadsereg cáfolta, hogy köze lett volna a történésekhez. A lövöldözőket nem sikerült elfogni. Nyolc áldozatuk a helyszínen, kettő a kórházban halt meg. A déli Edo államban a támadók négy bankot próbáltak kirabolni, az összehangolt támadássorozatnak két rendőrőrs is célpontja volt. 

A robbantásokkal és lövöldözéssel végrehajtott akciók összesen hét ember életét követelték, de pénzt csupán egy bankból tudtak elvinni a rablók. A rendőrség szerint nincs összefüggés a történtek és az északi országrészben zajló erőszak között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.