Gotovina felmentése

Belgrádi tüntetés, egyházi megemlékezés

Több ezren tüntettek vasárnap Belgrád belvárosában amiatt, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) a hónap közepén felmentette Ante Gotovina és Mladen Markac nyugalmazott horvát tábornokokat szerbek ellen elkövetett háborús bűntények vádja alól.

2012.11.25 19:20MTI

A megmozdulást a horvátországi szerb menekültek szövetsége szervezte. A tüntetők petíciót nyújtottak be a parlamentnek, és ebben követelik, hogy a képviselők tartsanak rendkívüli ülést a menekültek jogai védelmének megerősítéséről.
   
A felvonulás előtt Irinej szerb ortodox pátriárka szertartást mutatott be az 1991-95 közötti szerb-horvát háború szerb áldozatainak emlékére, és ezen jelen volt több közjogi méltóság, köztük Ivica Dacic kormányfő és Nebojsa Stefanovic parlamenti elnök. A Beta hírügynökség jelentése szerint a pátriárka azzal vádolta meg az NT-t, hogy "elkendőzi a szerbek elleni bűncselekményeket". "Akkor ki a felelős a szerbek elleni bűncselekményekért?" - tette fel a kérdést.
    
Belgrádban felháborodással fogadták a hágai felmentő ítéletet, és azóta sem csillapodnak az indulatok. A szerb kormány úgy döntött, hogy minimálisra korlátozza az NT-vel való együttműködést, és nem adja ki a törvényszéknek a további perek lefolytatásához szükséges dokumentumokat.
   
A szerb ügyészség szerdán bejelentette: megnyitja az annak idején Gotovina és Markac vezette hadművelettel kapcsolatos aktáit, és a rendelkezésére álló bizonyítékok alapján hat új eljárást indít ellenük. Most vasárnap pedig közölte az ügyészség: kérte az NT-t, hogy ezekhez az eljárásokhoz bocsássa rendelkezésére a Gotovina és Markac elleni bizonyítékokat. Az ügyészség azért várt mostanáig ezzel, mert a nemzetközi jog szerint az NT elsőbbséget élvez a perek lefolytatásában, ezért meg kellett várnia a jogerős ítéletet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.